Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, η τανεζουμάμπη, αναστέλλει τη νευρική δραστηριότητα και παρέχει ανακούφιση στους ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία (πόνο στη μέση), σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Pain.

Ο χρόνιος πόνος στη μέση είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά και ο Νο1 λόγος αναπηρίας, παγκοσμίως.

Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι με μια και μόνο δόση τανεζουμάμπης επιτυγχάνεται μακροχρόνια ανακούφιση από την οσφυαλγία. Το μονοκλωνικό αντίσωμα χορηγείται υποδόρια μια φορά ανά δύο μήνες.

Οι ερευνητές έκαναν τη μελέτη σε 191 κλινικά κέντρα σε οκτώ χώρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Στόχος ήταν να επιβεβαιώσουν ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στην αιματική κυκλοφορία αυξάνουν την ευαισθησία των κυττάρων του νευρικού συστήματος στον πόνο. Μια από αυτές, ο νευρικός αυξητικός παράγοντας (NGF), μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποια άτομα βιώνουν πιο έντονο και χρόνιο πόνο στη μέση.

Η τανεζουμάμπη είναι ένας αναστολέας του NGF.

Οι ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη δεν είχαν ανακουφιστεί από τους χρόνους της χρόνιας οσφυαλγίας παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει τουλάχιστον τρία διαφορετικά ήδη αναλγητικών, περιλαμβανομένων των οπιοειδών.

Οι ερευνητές επέλεξαν να τους χορηγήσουν τανεζουμάμπη γιατί δεν έχει τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των οπιοειδών ή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα δίδονται κατά της οσφυαλγίας.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα ανέστειλε τη νευρική δραστηριότητα και πρόσφερε μακροχρόνια ανακούφιση στους ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία.