Η κατανάλωση γάλακτος, ζαχαρούχων ροφημάτων και λιπαρών τροφίμων φαίνεται πως σχετίζεται πράγματι με την έξαρση της ακμής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 25.000 Γάλλους ενηλίκους και δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology.

«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που προστίθεται στον όγκο των ενδείξεων που υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να περιλαμβάνονται στους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ακμή σε κάποια άτομα. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει αυτό τον συσχετισμό, με την ισχυρότερη σύνδεση να εντοπίζεται ανάμεσα στην ακμή και την κατανάλωση λιπαρών και σακχαρούχων προϊόντων. Τα σακχαρούχα ροφήματα και το γάλα σχετίστηκαν επίσης με την ακμή στους ενηλίκους, αν και η σύνδεση ήταν λιγότερο ισχυρή», αναφέρει η δερματολόγος Δρ. Rajani Katta από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας που δεν ενεπλάκη στη μελέτη.

Διατροφικές συνήθειες
Ως μέρος της μακρόχρονης παρατηρητικής ανάλυσης της διατροφής των Γάλλων ενηλίκων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατέγραψαν τη διατροφή τους για 24 ώρες σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις τον Νοέμβριο του 2018 και ξανά έπειτα από έξι μήνες.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, συγκριτικά με ανθρώπους που δεν εκδήλωσαν ποτέ ακμή, εκείνοι που είχαν κατανάλωναν σημαντικά περισσότερο γάλα, σοκολάτα, σνακ και πρόχειρο φαγητό, όπως επίσης λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα. Ακόμη, έτρωγαν λιγότερο κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα και μαύρη σοκολάτα (που περιέχει λιγότερο γάλα).

Μετά την προσαρμογή σε παράγοντες όπως το φύλο (συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης), η ηλικία, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, το επίπεδο μόρφωσης, η κατάθλιψη, το βάρος, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες, η κατανάλωση γάλακτος, ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως τα ενεργειακά ποτά), και λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων αποδείχθηκε να είναι σχετική με την ακμή ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα.

Μια εξήγηση για αυτό τον συσχετισμό ίσως είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι μια διατροφή με αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή με πολλά σάκχαρα, προκαλεί αύξηση στα επίπεδα κυκλοφορίας της ινσουλίνης, των ορμονών και άλλων χημικών που δημιουργούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ακμής.

Προσπαθήστε να μειώσετε τη ζάχαρη
Η Δρ. Katta ενημερώνει τους ασθενείς με ακμή ότι οι αλλαγές στα γονίδια και τις ορμόνες παραμένουν οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τους περισσότερους ανθρώπους.
«Με βάση αυτά, συγκεκριμένα τρόφιμα και διατροφικά μοτίβα φαίνεται να παίζουν πράγματι ρόλο σε κάποιους ανθρώπους, επομένως μπορεί να αξίζει να αλλάξουν τη διατροφή τους για δύο ή τρεις μήνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως βοηθάει», υποστηρίζει η ειδικός.

Εκτός από την εξάλειψη των ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως ο καφές, τα παγωμένο τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, από τη διατροφή, η Δρ. Katta προτείνει τον συνολικό περιορισμό των τροφίμων με ζάχαρη και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

«Παρόλο που αυτή η μελέτη δεν αφορούσε συμπληρώματα πρωτεϊνών, και αυτά έχουν συνδεθεί με σοβαρή ακμή σε κάποιες περιπτώσεις, γι’αυτό και θα συνιστούσα τη διακοπή και αυτών. Πάντοτε, όμως, δίνω έμφαση σε οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με κάποια ιατρική θεραπεία και όχι αντί αυτής», συμπληρώνει, τέλος, η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν ακμή

Εφηβική ακμή: Είναι φυσιολογική λέει νέα έρευνα

Botox: Νικά τις ρυτίδες, αλλά και την ακμή