Μια ανατρεπτική, θα λέγαμε, έρευνα εξέτασε τη σχέση της ψυχοθεραπείας με τη φλεγμονή, στοχεύοντας στην εύρεση της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή αποτελεσματικά.

Η ανασκόπηση 56 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών έδειξε ότι οι συμπεριφοριστικές ψυχοθεραπείες μπορούν να είναι αποτελέσουν μια εναλλακτική μη φαρμακευτική προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ασθένειες.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry, διαπίστωσαν ότι η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποδείχτηκε ανώτερη από άλλες μεθόδους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Δρ. George Slavich, διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Έρευνας για το Άγχος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και επικεφαλής της μελέτης, σε συνεργασία με δύο συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και του Σαν Ντιέγκο, εξέτασαν εάν παρεμβάσεις για θέματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν και διεργασίες που σχετίζονται με τη σωματική υγεία. Επ αυτώ διερεύνησαν τη διάρκεια και τις μεθόδους ψυχοθεραπείας (γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία με ή χωρίς τη συνοδεία φαρμάκων, συμβουλευτική διαχείρισης θλίψης και πένθους, συνδυασμούς ψυχοθεραπευτικών μεθόδων και ψυχοεκπαίδευση), συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής έναντι της ατομικής ψυχοθεραπείας. Τέλος, εξέτασαν πώς οι διάφορες μέθοδοι επηρέασαν διαφορετικούς δείκτες της φλεγμονής και λοιπές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εστιάζοντας στη δύναμη του μυαλού, ο Δρ. Slavish εξήγησε πως μέθοδοι όπως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία μπορούν να αλλάξουν την οπτική μας για τον κόσμο, σε σημείο που να επηρεάσει τη βιολογία μας και, όπως στην υπό έρευνα περίπτωση, να αποδειχθούν σωτήριες στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η φλεγμονή.

Ανατρέχοντας σε πολλά διαφορετικά ανοσολογικά αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες επηρεάστηκαν περισσότερο από την γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες σχετίζονται με την εμφάνιση και διάρκεια της φλεγμονής και, αν διατηρηθούν για καιρό σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς και προβλήματα στην ψυχική υγεία όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, σχιζοφρένεια, τάσεις για αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονία.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποδείχτηκε η πλέον αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής, έπειτα από αρκετές συνεδρίες, ανέφερε ο Δρ. Slavich. Τα οφέλη, συμπλήρωσε, διήρκησαν για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

Η παραπάνω ανακάλυψη μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για όσους δεν δύνανται να λάβουν ορισμένα φάρμακα για ιατρικούς λόγους ή τα φάρμακα που χρειάζονται είναι πολύ ακριβά, καθώς και για όσους προτιμούν απλώς μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας τους, ολοκλήρωσε ο ερευνητής.