Ως γνωστόν, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των σταγονιδίων που εκπνέουν οι άνθρωποι όταν αναπνέουν, μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται. Αυτό θεωρητικά καθιστά ευάλωτα και τα μάτια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει τον περιορισμό της χρήσης των φακών επαφής και τη χρήση γυαλιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παρότι η ένωση οπτομετρών των ΗΠΑ (American Optometric Association) υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο για μόλυνση COVID-19, συμβουλεύει για τη σωστή απολύμανση χεριών, φακών και θηκών, όπως είναι δηλαδή η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ωστόσο, εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με κρύωμα ή γρίπη, σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής, λένε οι ειδικοί. Προσοχή όμως δώστε και στα παρακάτω.

Ενώ τα συνηθισμένα γυαλιά προστατεύουν τα μάτια από μπροστά, ενδέχεται να μην παρέχουν επαρκή προστασία από το πάνω, το κάτω μέρος και τις πλευρές του σκελετού. Υπάρχουν επίσης γυαλιά ασφαλείας και εργασίας που μπορούν να το κάνουν αυτό.

Μία άλλη προτροπή είναι να μη σκουπίζουμε τα γυαλιά με χαρτί υγείας ή υφάσματα ρούχων, αλλά να τα καθαρίζουμε με κάποιο απολυμαντικό που περιέχει οινόπνευμα και με ένα καθαρό πανάκι, το οποίο θα πλένουμε κανονικά.

Επιπλέον, μην τοποθετείτε γυαλιά ή φακούς επαφής σε οποιαδήποτε επιφάνεια δεν είστε σίγουροι ότι είναι καθαρή από μικρόβια και όταν δεν τα φοράτε, βάλτε τα στη θήκη τους και μην τα κρεμάτε στο λαιμό με σκοινάκι, γιατί άλλως τα κάνετε ευάλωτα στα σταγονίδια των γύρω σας.