Η μελέτη του καθηγητή Ψυχιατρικής Alexander Niculescu, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry,  παρακολούθησε εκατοντάδες ασθενείς του Ιατρικού Κέντρου Richard L. Roudebush στην Ινδιανάπολη, προκειμένου να εντοπίσει βιοδείκτες στο αίμα που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν με αντικειμενικά κριτήρια το πόσο έντονος είναι ο πόνος που νιώθει ένας ασθενής.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος μέτρησης του πόνου. Ο πόνος αποτελεί μια υποκειμενική αίσθηση και μέχρι τώρα βασιζόμασταν στα λεγόμενα των ασθενών ή στην κλινική εικόνα που σχημάτιζαν οι γιατροί. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την εργασία η ιδέα ήταν να βρούμε ένα τρόπο να χορηγούμε φάρμακα με μεγαλύτερη ακρίβεια στους ανθρώπους που πονούν», σημειώνει ο Δρ. Niculescu, ο οποίος, στο πλαίσιο της μελέτης, συνεργάστηκε και με άλλους ερευνητές από το Τμήμα της Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Indiana.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους βιοδείκτες που βρέθηκαν στο αίμα των συμμετεχόντων. Όπως ακριβώς η γλυκόζη χρησιμεύει ως βιοδείκτης για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, έτσι κι αυτοί οι βιοδείκτες επιτρέπουν στους γιατρούς να αξιολογήσουν την ένταση του πόνου που βιώνει ο ασθενής και να παράσχουν μια πιο αντικειμενική και κατάλληλη θεραπεία. Με τη χρήση οπιειδών να φτάνει στην Αμερική στα όρια της επιδημίας, ο Δρ. Niculescu τονίζει ότι αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή για την υπεύθυνη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς.

Ωστόσο, εκτός από την παροχή αντικειμενικής μέτρησης του πόνου, το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ βοηθά τους γιατρούς να αντιστοιχίσουν τους βιοδείκτες στο αίμα του ασθενούς με τα πιθανά φαρμακευτικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση. «Είμαστε πλέον σε θέση να αντιστοιχίσουμε τους βιοδείκτες με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές επιλογές, μειώνοντας ή ακόμα και εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης οπιοειδών», σχολιάζει σχετικά ο ερευνητής. Τέλος, οι ειδικοί της μελέτης ανακάλυψαν βιοδείκτες που όχι μόνο αντιστοιχούν στις φαρμακευτικές επιλογές, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν να προβλέψουμε πότε κάποιος θα παρουσιάσει χρόνιο πόνο στο μέλλον.

Η μελέτη αυτή εισάγει τη νέα εποχή των φαρμάκων ακριβείας για τον πόνο, καθώς η συνταγογράφηση των κατάλληλων φαρμάκων για το κάθε άτομο μέσω αυτού του πρωτότυπου τεστ, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εξάλειψη των διλημμάτων που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της τρέχουσας επιδημίας των οπιοειδών.

Βήμα- βήμα, η ομάδα του Δρ. Niculescu προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση για να συνεχίσει και να επιταχύνει τις μελέτες αυτές, με την ελπίδα να εξατομικεύσει ακόμη περισσότερο την προσέγγιση και να πραγματοποιήσει και κλινικές εφαρμογές του εν λόγω τεστ. Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι το ερευνητικό του έργο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με χρόνιο πόνο.