Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν χειρότερη γνωστική απόδοση τρεις έως έξι μήνες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Stroke.

«Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, έχει σχετιστεί με τη γνωστική βλάβη και μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο άνοιας. Έτσι, ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό στόχο για την πρόληψη της άνοιας και η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην έγκαιρη θεραπεία του προδιαβήτη προκειμένου να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2», ανέφερε ο Perminder Sachdev, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UNSW της Αυστραλίας.

Προηγούμενη έρευνα του Δρ. Sachdev είχε βρει ότι οι ασθενείς με ιστορικό διαβήτη τύπου 2 που επιβίωσαν από εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν χειρότερη γνωστική λειτουργία από όσους δεν είχαν τέτοιο ιστορικό.

«Στη μελέτη αυτή θελήσαμε να διερευνήσουμε αν οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και προδιαβήτη έχουν εξίσου κακή γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με τους επιβιώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά χωρίς προδιαβήτη ή διαβήτη», εξηγεί ο Δρ. Sachdev.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από 1.601 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο (μέση ηλικία 66 έτη, 63% άνδρες, 70% Ασιάτες, 26% λευκοί, 2,6% Αφροαμερικανοί), οι περισσότεροι λόγω θρόμβωσης. Στο διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο αξιολογήθηκε μια ποικιλία γνωστικών λειτουργιών, ενώ τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα μετρήθηκαν κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο και το ιατρικό ιστορικό χρησιμοποιήθηκε για να προσδιοριστεί ο διαβήτης τύπου 2 και ο προδιαβήτης.

Μετά την προσαρμογή σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Συγκριτικά με τους ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 είχαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία σε διάφορες περιοχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη, η προσοχή, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, η γλώσσα, η οπτική ικανότητα αντιγραφής ή απεικόνισης σχημάτων ή μορφών ή γραμμών, η πνευματική ευελιξία και η εκτελεστική λειτουργία.
  • Οι ασθενείς με προδιαβήτη δεν είχαν χειρότερη βαθμολογία σε σύγκριση με αυτούς με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κανέναν από τους τομείς γνωστικής λειτουργίας.
  • Οι συγκρίσεις παρέμειναν ίδιες μετά την προσαρμογή των ερευνητών σε περαιτέρω παράγοντες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η εθνικότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός και ο δείκτης μάζας σώματος.

«Οι ελλείψεις που εντοπίσαμε σε όλες τις περιοχές της γνωστικής λειτουργίας υπογραμμίζουν τη σημασία αξιολόγησης της ικανότητας αυτό-φροντίδας των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Jess Lo και συνεχίζει:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιβιώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν τη νοητική ικανότητα να διαχειριστούν τις πολύπλοκες διαδικασίες που αφορούν στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης πολλές φορές την ημέρα, τη διαχείριση των συσκευών παρακολούθησης της γλυκόζης, την προσαρμογή των δόσεων της φαρμακευτικής αγωγής, τη χορήγηση ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων και την κατανόηση των ετικετών των τροφίμων και του μεγέθους της μερίδας του φαγητού για την προσαρμογή όσων καταναλώνονται σε κάθε γεύμα ή σνακ».

«Καθώς η μελέτη μας δεν αναδεικνύει στοιχεία που να δείχνουν ότι ο προδιαβήτης σχετίζεται με χειρότερη γνωστική απόδοση, δίνεται έμφαση στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του προδιαβήτη (πάθηση που συχνά υποδιαγιγνώσκεται) για την καθυστέρηση ή την αποτροπή της εξέλιξης σε διαβήτη τύπου 2», επεσήμανε καταληκτικά ο Δρ. Lo. Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη είναι περιορισμένη λόγω της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του διαβήτη και την ύπαρξη μόνο ενός τρόπου μέτρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Τι κάνουν όσοι επανέρχονται γρηγορότερα

Kορωνοϊός: Κίνδυνος για πιθανή αύξηση θανάτων από εγκεφαλικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η θεραπεία που βελτιώνει την διάθεση και την συγκέντρωση των ασθενών