Η καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης και όλες οι έγκυες θα πρέπει να κάνουν την εξέταση ανάμεσα στην 23η και την 26η εβδομάδα της κύησης.

Μια νέα μελέτη, όμως, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έδειξε ότι η πραγματοποίηση αυτής της εξέτασης σε γυναίκες υψηλού κινδύνου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αντί για το δεύτερο τρίμηνο που γίνεται τώρα, θα επέτρεπε τη λήψη θεραπείας νωρίτερα, αλλά και θα βοηθούσε την έγκυο να διατηρήσει χαμηλά, σχετικά, το βάρος της.

Σε αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες υψηλού κινδύνου (ήταν παχύσαρκες ή είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης) εξετάστηκαν καταρχάς κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν τότε (πρόωρα) με διαβήτη κύησης είχαν σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, σε σχέση με τις γυναίκες που διαγνώστηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο. Επιπλέον, μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών, μόνο εκείνες που διαγνώστηκαν «πρόωρα» με διαβήτη κύησης, μπόρεσαν τελικά να μην ξεπεράσουν τα 9 κιλά, πάνω από το κανονικό βάρος κύησης.