Στη σπάνια νόσο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι αφιερωμένη η 5η Μαΐου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας που ζουν με την απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια σπάνια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ΠΑΥ. Συχνά είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν συνδέεται με κάποια άλλη κατάσταση, ενώ σπανίως μπορεί αν είναι κληρονομική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΠΑΥ μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή η νόσος του συνδετικού ιστού. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΠΑΥ να κατανοήσουν ποιον τύπο ΠΑΥ έχουν.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει καίρια σημασία είναι ότι εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει γυναίκες, άνδρες και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας ή εθνικής προέλευσης. Αλλά επειδή 15 έως 60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού πλήττονται απο την ΠΑΥ, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της.

Όμως, η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις της νόσου. Ωστόσο, η διάγνωση της ΠΑΥ είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) είναι μη ειδικά και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.

Αλλά, η αντιμετώπιση της σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΠΑΥ. Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία για την ΠΑΥ, υπάρχουν αγωγές/φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την ΠΑΥ.