Ο Νοτιοαφρικανός τζαζίστας Musa Manzini έμεινε ξύπνιος κατά την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο, διάρκειας έξι ωρών,  κρατώντας την κιθάρα του για να σιγουρευτεί ότι θα προστατέψει και θα επαναφέρει τις κινήσεις των δακτύλων του.

«H απόφαση γι’ αυτό το χειρουργείο αλλά και ο ίδιος ο όγκος έθετε σε κίνδυνο την καριέρα μου», δήλωσε ο πολυτάλαντος μουσικός ο οποίος είναι επίσης λέκτορας σε πανεπιστήμιο. Η επέμβαση έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Chief Albert Luthuli στην επαρχιακή πόλη Durban της Νοτίου Αφρικής.

Ένα βίντεο από την επέμβαση στον Manzini δείχνει τον μουσικό να «γραντζουνάει» ήρεμα την κιθάρα του, ενώ βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και το ιατρικό επιτελείο κάνει κανονικά τη δουλειά του.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από μία ομάδα ειδικών νευροχειρουργών με επικεφαλής τους Δρ. Basil Enicker και Δρ. Rochen Harrichandparsad.

Ο Manzini τόνισε πως η περιπέτεια με τον όγκο στον εγκέφαλό του συνδέεται με μια νευρολογική κατάσταση που είχε από το 2006.

Ο Δρ. Enicker μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ τόνισε πως η απόφαση να είναι ξύπνιος ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης ήταν προτιμότερη από την ολική αναισθησία. «Με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε να ελέγχουμε τις περιοχές του εγκεφάλου πριν ο όγκος αφαιρεθεί. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς την αφαίρεση του όγκου, η οποία μείωσε το ενδεχόμενο βλάβης στον εγκέφαλο».

Στόχος των γιατρών ήταν η μείωση του κινδύνου παράλυσης ή έκπτωσης βασικών εγκεφαλικών λειτουργιών οι οποίες ελέγχουν την εκούσια κίνηση.

Από την πλευρά του ο Musa Manzini εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θεραπεία, ενώ μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η αποθεραπεία του, ο βραβευμένος μουσικός θα μπορεί να επανέλθει στη σκηνή.