Ένας Βέλγος από τους εννέα που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν της Κίνας την Κυριακή βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εννεά επαναπατρισθέντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ταυτότητα του ατόμου που βρέθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό, όμως η υπηρεσία επεσήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Ακόμη ένα άτομο από τη Δανία, που δεν κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του την Κυριακή και παρέμεινε στο Βέλγιο, βρέθηκε αρνητικό στον νέο κορωνοϊό.

Νέα κρούσματα σε Μαλαισία και Βιετνάμ

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε πολίτη της χώρας, ανεβάζοντας την συνολικό αριθμό των ασθενών στους 10.

Ένας 41χρονος πολίτης Μαλαισίας ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη έπειτα από συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με συναδέλφους του στην Κίνα, ανάμεσά τους και ένας από την Ουχάν, την πόλη που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας, Εμφάνισε συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου, σχεδόν μία εβδομάδα αφού επέστρεψε στη Μαλαισία.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ντουλκεφλάι Άχμαντ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων επιβεβαίωσαν ότι ο 41χρονος, όπως και ένας 63χρονος άνδρας από την Ουχάν που βρισκόταν υπό παρακολούθηση, έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το Βιετνάμ επιβεβαίωσε σήμερα ένα επιπλέον κρούσμα του νέου κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα σε εννέα.

Εξάλλου οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα 950 Βιετναμέζους που επέστρεψαν από την Κίνα. Όλοι τους θα παραμείνουν στην απομόνωση σε δύο στρατόπεδα έξω από το Ανόι επί τουλάχιστον 14 ημέρες.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα «δεν ενθαρρύνεται», ενώ την Κυριακή επεσήμανε ότι θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

239 Αυστραλοί που είναι σε καραντίνα στο νησί των Χριστουγέννων βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό

Στην Αυστραλία συνολικά 239 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν θεωρείται ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με εξαίρεση δύο που υπάρχουν «πολύ μικρές» πιθανότητες να έχουν μολυνθεί, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Οι 241 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν θα παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες στο νησί των Χριστουγέννων, στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αυστραλίας.

Μια υπήκοος Νότιας Κορέας επαληθεύτηκε πως έχει προσβληθεί έπειτα από ταξίδι της στην Ταϊλάνδη

Μια υπήκοος Νότιας Κορέας επαληθεύτηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό έπειτα από επίσκεψή της στην Ταϊλάνδη, δήλωσαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Πρόκειται για την πρώτη ξένη επισκέπτρια που προσβάλλεται από τον 2019-nCoV έπειτα από επίσκεψή της στην τουριστική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η 42χρονη γυναίκα, την οποία οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν «Ασθενή 16», χωρίς να αποκαλύψουν κανένα άλλο στοιχείο για αυτήν, επέστρεψε αεροπορικώς στη Νότια Κορέα τη 19η Ιανουαρίου έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ταϊλάνδη, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (ΚΕΠΑΚ) με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η γυναίκα, που είχε ρίγη και άλλα συμπτώματα από την 25η Ιανουαρίου, δεν παρουσίασε βελτίωση μέχρι την Κυριακή και επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV την Τρίτη, έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο του εθνικού πανεπιστημίου Τσονάμ.

Ωστόσο η ανακοίνωση της υπηρεσίας δεν αποκλείει ρητώς το ενδεχόμενο η γυναίκα να είχε επισκεφθεί την Κίνα.