Ένα 17χρονο αγόρι από το Μίσιγκαν, που «κινδύνευε άμεσα να πεθάνει» εξαιτίας των επιπτώσεων του ατμίσματος, υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, ανακοίνωσε νοσοκομείο του Ντιτρόιτ.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Henry Ford έγινε μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της βιομηχανίας του ατμίσματος, καθώς η κυβέρνησή του εξετάζει την εφαρμογή νέων κανονισμών μετά το ξέσπασμα στις ΗΠΑ μιας ασθένειας που οφείλεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

«Η ζωή του εφήβου αυτού βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο αν δεν υποβαλλόταν σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων», δήλωσε ο Δρ. Hassan Nemeh, διευθυντής χειρουργικής στο πανεπιστήμιο, ανακοινώνοντας την επέμβαση την οποία πραγματοποίησε στα μέσα Οκτωβρίου μαζί με δύο άλλους χειρουργούς και ομάδα ειδικών.

Ο νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο St.John’s του Ντιτρόιτ στις 5 Σεπτεμβρίου με συμπτώματα που έμοιαζαν με πνευμονία και διασωληνώθηκε μία εβδομάδα αργότερα καθώς η αναπνοή του γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Henry Ford στις 3 Οκτωβρίου σε κρίσιμη κατάσταση και έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Βρέθηκε στην πρώτη θέση στον κατάλογο των υποψήφιων για μεταμόσχευση και η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, εξήγησε το νοσοκομείο.

Η οικογένεια του αγοριού, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ζήτησαν από τους γιατρούς να δημοσιοποιήσουν «τις φρικτές επιπτώσεις του ατμίσματος που απειλούν τη ζωή» των χρηστών του.

«Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι ζωές μας άλλαξαν για πάντα. Από εκεί που ζούσε μια συνηθισμένη ζωή ενός υγιούς 16χρονου αθλητή (…) ξύπνησε διασωληνωμένος, με δύο νέους πνεύμονες, αντιμέτωπος με μια μακρά και επώδυνη ανάρρωση καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τη δύναμή του και την κινητικότητά του, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σοβαρά», επεσήμανε η οικογένεια του 17χρονου.

Την Πέμπτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 2.015 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα πνευμονολογικής ασθένειας που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και 39 θάνατοι από αυτή.

Σχεδόν το 85% όσων πάσχουν από αυτή την πνευμονολογική ασθένεια χρησιμοποιούσαν προϊόντα αναπλήρωσης που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό ίσχυε και για τον έφηβο από το Μίσιγκαν.

Την Παρασκευή το CDC επεσήμανε ότι δείγματα που ελήφθησαν από 29 ασθενείς περιείχαν όλα οξικό άλας βιταμίνης E, μια ανακάλυψη που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος στις έρευνες.