Επτά χρόνια συμπληρώνει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, πρωτοβουλία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε περισσότερες από 70.000 ιατρικές επισκέψεις.

Στόχος του εξαρχής, το 2012, όταν δημιουργήθηκε, η παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε χιλιάδες ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Τις μεγάλες ανάγκες στον χώρο της υγείας που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν γιατροί από 23 διαφορετικές ειδικότητες: 69 εθελοντές, 200 εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί, καθώς και μια σειρά από συνεργαζόμενα ιδιωτικά εργαστήρια.

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για να στηρίξουμε πολίτες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του συστήματος Δημόσιας Υγείας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της «Αποστολής» και προσθέτει: «Έκτοτε, η προσφορά του Ιατρείου έγινε καθημερινός αγώνας. Κατά μέσο όρο, 100 ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) επισκέπτονται το Ιατρείο, στο οποίο χορηγούνται 300-400 φάρμακα ημερησίως. Παράλληλα, στηρίζονται δομές φιλοξενίας προσφύγων, Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε 22 δήμους της χώρας, 33 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 26 Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα».

Επιπλέον, επισημαίνει πως «η υγεία είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δημιουργήθηκε με εντολή του Αρχιεπισκόπου για να απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ για τους αδύνατους, ώστε να μη λείψουν ο γιατρός και το φάρμακο από κανέναν συνάνθρωπό μας. Η “Αποστολή”, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, θα συνεχίσει το έμπρακτο κοινωνικό της έργο με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τονίζει: «Με το Κοινωνικό Ιατρείο θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη “βόμβα” στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άστεγους πολίτες που δεν είχαν καμία πρόσβαση, στις υπηρεσίες υγείας. Επί επτά χρόνια, το προσωπικό και οι εθελοντές γιατροί αγωνίζονται για να δώσουν ελπίδα και ανακούφιση σε όλους εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Συνολικά, έχουν διατεθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα σε ασθενείς και φορείς, πολλά από τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλοι μαζί μπορούμε» της «Αποστολής» και έχουν αποσταλεί σε δημόσια νοσοκομεία, αγροτικά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, προνοιακά ιδρύματα και σωφρονιστικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας με εθελοντές ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου και της «Αποστολής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ