Ατονεί πλέον αισθητά στη χώρα μας η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 4 έως και τις 10 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί τρία νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα δεν καταγράφηκε θανατηφόρο κρούσμα, κάτι που δεν είχε συμβεί για μεγάλο διάστημα.

Παραμένουν όμως ακόμη ασθενείς με βαριά λοίμωξη νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία. Συνολικά, πρόκειται για εννέα ασθενείς, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 220 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 137 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 83 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 29 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.