Σε υψηλά επίπεδα παρέμεναν μέχρι και αργά χθες το βράδυ (ώρα 23:27 μ.μ.), τα επίπεδα των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) στο Λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω των πυρκαγιών σε Εύβοια και Βοιωτία.

Συγκεκριμένα και στα οκτώ σημεία μέτρησης της Αττικής (Γκύζη, Πεύκη, Μελίσσια, Πασαλιμάνι, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Θησείο), όπως προκύπτει από στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα της PANACEA, η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή με τις τιμές να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 PM2.5, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Καμιά αναφορά για αναπνευστικά προβλήματα στην Αθήνα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το protothema.gr αργά το βράδυ της Τρίτης με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, σχετικά με τυχόν αναπνευστική επιβάρυνση των πολιτών ανέφερε: «ευτυχώς προς το παρόν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στις δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά πολιτών που να ζήτησαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τις φωτιές. Σε ότι αφορά στην Εύβοια, πέραν του τραυματισμού του εθελοντή δασοπυροσβέστη, έχουμε αναφορές από τα τοπικά Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές για κατοίκους που ζήτησαν και έλαβαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χορηγήθηκε στους πολίτες οξυγόνο και δεν χρειάστηκαν κάτι περισσότερο. Το ΕΚΕΠΥ παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό».

Επίσης ο κ. Παπαευσταθίου υπενθύμισε ότι, το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της πληγείσας από την πυρκαγιά περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση

Εν τω μεταξύ καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο λόγω των πύρινων μετώπων στην Εύβοια.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών» την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές.

Εκτίμησε δε ότι ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, καλή συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι διανύουμε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, που παραδοσιακά η πρωτεύουσα έχει λιγοστή ατμοσφαιρική επιβάρυνση λόγω των θερινών διακοπών των κατοίκων.

Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού 

Παρόλα αυτά η υπερσυγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα παιδιά.

Για τον λόγο αυτό, τόσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και το υπουργείο Υγείας αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζουν στους πολίτες μια σειρά προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού.

Μεταξύ αυτών υπενθυμίζεται ότι, όλες οι ευπαθείς ομάδες πολιτών (ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά, καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά νοσήματα) να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται ή να αναζητήσουν κάποια από τις δομές κλιματιζόμενων χώρων που έχει προβλέψει η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι.

Ακόμα, στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, οι πολίτες να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και να διατηρείται ο εσωτερικός αέρας όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρός, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

Επίσης, να αποφεύγονται οι εξωτερικές δραστηριότητες και η σωματική καταπόνηση για όσο διάστημα υπάρχει καπνός, ενώ συστήνεται η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, συστήνεται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τέλος, σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά συστήνεται καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.