Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η κατηγορία φαρμάκων την οποία γνωρίζουμε ως «υβριδικά» ή ως  φάρμακα «Καλώς Καθιερωμένης Χρήσης» ή «είναι συνδυασμός φαρμάκων» τα οποία επί της ουσίας αποτελούν συνδυασμό δραστικών ουσιών. Μάλιστα σε άρθρο που περιλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και φορά στην ανακουφιστική φροντίδα, δίνεται δικαίωμα στις εταιρείες που τα παράγουν να  αιτούνται τη διαπραγμάτευση της τιμής, ώστε να πετυχαίνουν αύξηση αξίας, και να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως τα γενόσημα. Κι αυτό με τη λογική έτι φέρουν έστω και μια «οριακή καινοτομία».

Να επισημάνουμε ότι τα φάρμακα αυτά γενικά αφορούν και σοβαρές παθήσεις και βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα πολλών ασθενών αν τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγο καιρό, και βασίζονται σε πληροφόρηση από τον ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, η συγκεκριμένη ομάδα σκευασμάτων περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη κατηγορία η οποία αποκαλείται «λοιπά σκευάσματα». Δηλαδή δεν ανήκουν ούτε στην κατηγορία των πρωτότυπων όπου έχουν πατέντα (on patent), ούτε στα πρωτότυπα χωρίς πατέντα (off patent) αλλά ούτε και στα γενόσημα.

Αυτή λοιπόν η ομάδα των λοιπών σκευασμάτων, το διάστημα 2018-2021 πέτυχε αύξηση σε όγκο 79% και σε αξία 143%!. Πιο συγκεκριμένα το 2018 ο όγκος της κατηγορίας αυτής ήταν 15,4 εκατομμύρια συσκευασίες αξία 279 εκατ. ευρώ και το 2021 έκλεισαν σε 27,5 συσκευασίες αξίας 678 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο το σύνολο των φαρμάκων που έπρεπε να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ αυξήθηκε κατά 11,7% σε όγκο και κατά 22,2% σε αξίας. Ειδικότερα το 2018 είχαν αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ 217,5  εκατ. κουτιά αξίας 2.958 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αυξήθηκαν σε 242,9 εκατ. συσκευασίες αξίας 3.616 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνουμε λοιπόν μία διεύρυνση του μεριδίου της κατηγορίας των «λοιπών φαρμάκων» και από 7% σε όγκο και 9,4% σε αξίας, έφτασαν πέρυσι σε 11,3% σε όγκο και 18,75% σε αξία.

Πως κινήθηκαν οι άλλες κατηγορίες – επίπτωση στο clawback

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα on patent φάρμακα την τετραετία αυτή δεν αυξήθηκαν σε όγκο ούτε σε αξία καθώς φαίνεται μια σχετική σταθερότητα. Συγκεκριμένο ο όγκος μειώθηκε από 43,3 εκατ. τεμάχια έφτασαν στα 42,8 εκατ. τεμάχια αξίας 1.846 εκατ. ευρώ  και 1.856 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα δε off patent σημείωσαν αύξηση 5% σε όγκο και 27% σε αξίες και συγκεκριμένα από 106,9 εκατ. συσκευασίες αξίας 451 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 112,3 εκατ. συσκευασίες αξίας 571 εκατ. ευρώ.

Επίσης τα γενοσήμα σημείωσαν αύξηση 16% σε όγκο και 34% σε αξίες και συγκεκριμένα από 51,9 εκατ. συσκευασίες αξίας 382 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 60,3 εκατ. συσκευασίες αξίας 571 εκατ. ευρώ.

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι τελικά τα πρωτότυπα δεν φαίνεται να αποτελούν την κατηγορία των σκευασμάτων η οποία να οδηγεί σε άνοδο την αγορά αλλά οι υπόλοιπες κατηγορίες και δη η μη προστατευμένης πατέντας.

Αυτό φαίνεται να έχει και επίπτωση και στο clawback το οποίο λογικά πλέον δεν θα πλήττει τόσο πολύ τις εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων.

 

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακο: Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ πέτυχε ο ΕΟΠΥΥ μέσω διαπραγματεύσεων