*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Σχεδόν σε 20 χρόνια από σήμερα, η μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος που θα καταναλώνουμε, δεν θα προέρχεται από τη σφαγή ζώων.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το 2040, το 60% του κρέατος είτε θα αναπτύσσεται σε θάλαμο εργαστηρίου είτε θα παράγεται από φυτικά προϊόντα που θα έχουν την γεύση αλλά και την εμφάνιση του κρέατος.

Η έκθεση της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας«AT Kearney», που βασίζεται σε συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζει τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμβατικής παραγωγής κρέατος όπως και τις ανησυχίες των ανθρώπων για την καλή διαβίωση των ζώων από τη βιομηχανική γεωργία.

«Η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία θεωρείται από πολλούς ένα περιττό κακό», αναφέρει η έκθεση.

«Η συμβατική βιομηχανία κρέατος συγκεντρώνει δισεκατομμύρια ζώα και η αξία της ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές αερίων που μπήκαν στο μικροσκόπιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών, οδήγησαν σε κλιματική κρίση, καταστροφές γεωργικών εκτάσεων και ρύπανση των ποταμών και των ωκεανών», όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στη Γη», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εταιρείες όπως, οι Beyond Meat, Impossible Foods και Just Foods που χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά για να παρασκευάσουν μπιφτέκια ομελέτες και άλλα προϊόντα, αυξάνονται με γρήγορες ρυθμούς.

Η συμβουλευτική εταιρεία AT Kearney εκτιμά ότι έχουν επενδυθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέτοια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που κυριαρχούν στη συμβατική αγορά κρέατος.