Επηρεάζοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατομμύρια), και περίπου 2.000.000 στην Ελλάδα οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. Ως μία από τις κύριες αιτίες της σωματικής αναπηρίας, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

«Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο καθηγητής Iain McInnes, Πρόεδρος της EULAR. “Σήμερα καλούμε για τρία πράγματα – μεγαλύτερη πρόσβαση στις πρώιμες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πόνου, της κούρασης και της κινητικής αναπηρίας, που δυσκολεύουν τους ασθενείς να συνεχίσουν να εργάζονται, μεγαλύτερη ενημέρωση και συνειδητοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα και επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Μικρές προσαρμογές, όπως ευέλικτο ωράριο, βελτιωμένη πρόσβαση, εργασία από το σπίτι και μόνιμες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.”

Η EULAR εγκαινιάζει την εκστρατεία Time2Work με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, παραγωγικότητα και την οικονομία και για το τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Η εκστρατεία Time2Work αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας Do not Delay, Connect Today, η οποία έχει ως σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων. Η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε ρευματολόγο και η έγκαιρη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματα, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας, αλλά η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δεν γίνεται ποτέ.

«Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών, ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών, επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία» είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν, τονίζει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα, θα συμμετέχει στην εκστρατεία, συνεχίζοντας τη δική της εκστρατεία για τα ρευματικά νοσήματα και την εργασία, που ξεκίνησε το 2018.

Ο Σύλλογος ήδη από το 2018 έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα σε θέματα εργασίας. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επαγγελματική ενδυνάμωση των ρευματοπαθών στα νέα δεδομένα ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς σε θέματα εργασίας.