Στην υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στην άμβλωση υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το διάταγμα υπεγράφη και μετά τις αυξανόμενες πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, που θέλησαν μια πιο δυναμική απάντηση στο ζήτημα, μετά την ανατροπή τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ που νομιμοποιούσε την άμβλωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά την απόφαση του δικαστηρίου και προέτρεψε γυναίκες και άντρες να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος τον Νοέμβριο.

«Δεν ήταν μια απόφαση που καθοδηγήθηκε από το Σύνταγμα, παρά τα όσα υποστήριξε η πλειοψηφία των δικαστών, αυτή δεν ήταν μία απόφαση που καθοδηγήθηκε από την Ιστορία», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. Δίπλα του βρισκόταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Υγείας Χαβιέ Μπεσέρα.

Με το εκτελεστικό διάταγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αμβλύνει ορισμένες κυρώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που ζητούν άμβλωση. Ωστόσο δεν μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβασή τους στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Με το διάταγμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει τις γυναίκες που αναζητούν άμβλωση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δικαιώματος των γυναικών να ταξιδεύουν σε άλλη πολιτεία για τον σκοπό αυτό, όπως και την προστασία στην πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Επίσης, με βάση το διάταγμα, το υπουργείο Υγείας καλείται να διασφαλίσει ότι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν θέματα απώλειας εγκυμοσύνης θα έχουν την επείγουσα περίθαλψη που χρειάζονται, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε ευθέως μέτωπο με το Ανώτατο Δικαστήριο, λέγοντας ότι «η πρόκληση έγινε δεκτή». Στο μεταξύ, ο ίδιος υπέγραψε αυτό το «σημαντικό εκτελεστικό διάταγμα».

Το διάταγμα καθοδηγεί τις υπηρεσίες να εργαστούν για να εκπαιδεύσουν τους ιατρικούς παρόχους και τους ασφαλιστές, σχετικά με το πώς και το πότε απαιτείται να μοιράζονται προνομιακές πληροφορίες με τις αρχές. Επίσης, καλεί την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να λάβει μέτρα για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων όσων αναζητούν πληροφορίες για την άμβλωση και άλλες υπηρεσίες αναπαραγωγής στο διαδίκτυο.

Ευθεία αντιπαράθεση με το «ανεξέλεγκτο» Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα. «Αυτή η απόφαση επηρεάζει τους πάντες, ανεξάρτητα από το εάν σχετίζονται με το δικαίωμα στην επιλογή» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα ανεξέλεγκτο Ανώτατο Δικαστήριο που εργάζεται σε συνδυασμό με εξτρεμιστικά στοιχεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αφαιρέσει ελευθερίες και την προσωπική αυτονομία».

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η κάλπη είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για την αποκατάσταση της προηγούμενης απόφασης. «Χρειαζόμαστε δύο επιπλέον γερουσιαστές που να είναι υπέρ του δικαιώματος στις αμβλώσεις και μια Βουλή που να είναι υπέρ του δικαιώματος» για να περάσει νομοθεσία, είπε ο Μπάιντεν. «Η ψήφος σας μπορεί να το κάνει πραγματικότητα» ήταν το μήνυμά του.