Οι καταναλωτές στο Πεκίνο αγόραζαν σήμερα μεγάλες ποσότητες από λάχανα, ρύζι και αλεύρι για τον χειμώνα, αφού η κυβέρνηση κάλεσε τον κόσμο να έχει αποθέματα από βασικά αγαθά στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν και τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες ύστερα από περιστατικά όπου πανικόβλητοι αγοραστές έσπευδαν να κάνουν τις αγορές τους.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε τη Δευτέρα ειδοποίηση ενθαρρύνοντας τις αρχές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο να εξασφαλίσουν προμήθειες τροφίμων και σταθερές τιμές ενόψει του χειμώνα, ύστερα από την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των λαχανικών και την κλιμάκωση της έξαρσης της COVID-19.

Ωστόσο η σύσταση του υπουργείου προς τα νοικοκυριά να έχουν αποθέματα αγαθών καθημερινής ανάγκης στην περίπτωση έκτακτης κατάστασης, προκάλεσε σημαντική σύγχυση, οδηγώντας κάποιους να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν επιπλέον ποσότητες σε λάδι και ρύζι.

«Θα είναι ένας κρύος χειμώνας, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά για να φάμε», είπε μία γυναίκα καθώς φόρτωνε ρύζι στο ποδήλατό της έξω από σούπερ μάρκετ στο κεντρικό Πεκίνο.

Μεγάλη ουρά είχε σχηματιστεί στον πάγκο με τα λάχανα στο σούπερ μάρκετ, καθώς ο κόσμος προμηθευόταν το συγκεκριμένο λαχανικό που παραδοσιακά φυλάσσεται στο σπίτι και καταναλώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την αγορά μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων από το συνηθισμένο.

«Δεν υπάρχει ανάγκη. Πού θα μπορούσα να αποθηκεύσω λαχανικά στο σπίτι; Παίρνω αρκετά για τις καθημερινές μου ανάγκες», δήλωσε η Σι, συνταξιούχος στο Πεκίνο, ενώ έβγαινε από το σούπερ μάρκετ. Άλλοι είπαν ότι δεν αναμένουν ελλείψεις, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους να αγοράσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα εκδίδεται κάθε χρόνο, δήλωσε ο Μα Γουενφένγκ, αναλυτής στην A.G. Holdings Agricultural Consulting. «Είναι απαραίτητο διότι συχνά τον χειμώνα υπάρχουν μεγάλες χιονοπτώσεις…και φαίνεται να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις καιρικές συνθήκες φέτος. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά φυσιολογικό», είπε.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας προβλέπει βουτιά της θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο στις βορειοδυτικές, νοτιοδυτικές και τις περισσότερες κεντρικές και ανατολικές περιοχές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια βασικών αγαθών. Το κρατικό κινεζικό δίκτυο CCTV μετέδωσε χθες ότι ορισμένοι υπερτίμησαν τη σύσταση του υπουργείου.

«Επί του παρόντος, η προμήθεια των απαραίτητων καθημερινών προϊόντων είναι επαρκής, και η προμήθεια θα είναι πλήρως εγγυημένη», ανέφερε σύμφωνα με το δίκτυο ο Τζου Σιαολιάνγκ, διευθυντής του τμήματος Προώθησης της Κατανάλωσης στο υπουργείο. Ωστόσο και σήμερα υπήρξαν εικόνες όπου καταναλωτές έσπευδαν πανικόβλητοι να κάνουν τις αγορές τους, με αρκετούς να παραπονιούνται διαδικτυακά για άδεια ράφια σουπερ μάρκετ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην κλιμακούμενη έξαρση της Covid-19.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο εδώ και σχεδόν τρεις μήνες αριθμό κρουσμάτων COVID-19 τοπικής μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων εννέα νέων κρουσμάτων στο Πεκίνο, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην πρωτεύουσα φέτος. «Ακόμα και το χύμα ρύζι εξαφανίστηκε», είπε κάτοικος στη νότια πόλη Ναντζίνγκ, σε ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα Weibo.

Οι κινεζικές αρχές τυπικά αντιμετωπίζουν τα κρούσματα COVID-19 με το να επιβάλουν lockdown σε ολόκληρες τις κοινότητες όπου εντοπίζονται οι μολύνσεις, περιορίζοντας την είσοδο και την έξοδο από τις περιοχές αυτές.

 

Διαβάστε επίσης:

Covid Free Gr Wallet: Ευκολότερη η αποθήκευση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε κινητά και tablet

Πέτσας: Γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες και τα σούπερ μάρκετ από τα μέτρα

«Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων – Δεν είναι καλά τα πράγματα», λέει η Μίνα Γκάγκα