Οι Σύλλογοι ασθενών πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για την εταιρική φήμη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η παγκόσμια έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018- Φεβρουαρίου 2019, σε 18 γλώσσες και έλαβαν μέρος συνολικά 1.218 σύλλογοι ασθενών από 78 χώρες, το 61% των οποίων ήταν εθνικοί σύλλογοι ομάδες ασθενών σε εθνικό επίπεδο και το 9% ήταν παγκόσμιοι σύλλογοι. Αφορούσαν δε 102 ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα επίπεδα ενασχόλησης των ασθενών στην έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών το 2018 σε σχέση με το 2017 έδειξαν ότι:
– 81% των συλλόγων συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες για διάφορα projects
– 14% των συλλόγων που συνεργάζονται με φαρμακευτική εταιρεία δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές των εταιρειών (το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 13%)
– 7% των συλλόγων που συνεργάζονται με φαρμακευτική εταιρεία δήλωσαν ότι ασχολούνταν με δραστηριότητες ανάπτυξης φαρμάκων των εταιρειών – δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Επίσης, το 41% δήλωσαν ότι η φαρμακοβιομηχανία είχε μια «άριστη» ή «καλή» φήμη και την κατέταξε τρίτη από τους εννέα τομείς υγείας της εταιρικής φήμης. Το 53% πιστεύει ότι το 2018 η βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων ήταν «άριστη» ή «καλή» στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και το 9% δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της ήταν άριστη» ή «καλή» στη διαμόρφωση δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής.