*Γράφουν οι Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Covid-free δικαστικές αίθουσες με plexiglass για την προστασια δικαστών και δικηγόρων. Μια σημαντική πρωτοβουλία, ανέλαβε η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομενων Δικηγόρων, σε μια προσπαθεια να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλειας στις δικαστικές αίθουσες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που σαρώνει ο κορωνοϊός. Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομενων Δικηγόρων ανέλαβε το κόστος της προμήθειας και τοποθέτησης προστατευτικών plexiglass στα έδρανα των συνηγόρων, αρχικά σε μια αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, σε μια αίθουσα του Εφετείου Πειραιά και σε μια αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Έτσι στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτα και ασφαλη δικαστηρια», μετά απο σχετικη μελέτη απέστειλε αίτημα για τις προδιαγραφές στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφού έλαβε θετική απάντηση, πραγματοποίησε έρευνα αγοράς και πλέον σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εν λόγω δικαστηρίων θα προχωρήσει στην υλοποίηση του project. Συγκεκριμένα μετά από επικοινωνία με τον Διοικητικό Προϊστάμενο του πρωτοδικείου Αθηνών, η αρχή θα γίνει με την τοποθέτηση plexiglass στην αίθουσα 1 του κτιρίου 2 στην Ευελπίδων (αυτόφωρο Μονομελές).

Προκειται για 2 πλεξιγκλας πάχους 3 εκ., διαστάσεων 3,5 μέτρων μήκος επί 2 μέτρα με μεταλλικό (αλουμινίου) πλαίσιο γύρω -γύρω καθώς και εσωτερικό σταυρό, για λόγους ασφαλείας, που θα τοποθετηθούν στα σημεία ακριβώς που βρίσκονται τα ξύλινα κάγκελα που χωρίζουν τα έδρανα των συνηγόρων από το ακροατήριο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης «Επειδή κάποια δικαστήρια παραμένουν (και ορθώς) ανοιχτά, αλλά και επειδή όταν με το καλό ξανανοίξουν όλα, θα υπάρχει και πάλι θέμα προστασίας, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2021, η Ένωση μας, στα πλαίσια του προγράμματος της “ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ”, εκδήλωσε αρμοδίως την πρόθεση της να αναλάβει το κόστος της προμήθειας και τοποθέτησης προστατευτικών plexiglass στα έδρανα των συνηγόρων, κατ’αρχήν σε μια αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, σε μια αίθουσα του Εφετείου Πειραιά και σε μια αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών (πιλοτικά). Στείλαμε λοιπόν το σχετικό αίτημα για τις προδιαγραφές στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μας απάντησαν, διερευνήσαμε την αγορά και σε συνεργασία πλέον με τις διοικήσεις των εν λόγω δικαστηρίων θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολογων και Μαχόμενων Δικηγόρων κ. Γιάννης Γλύκας: