Η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 φαίνεται να σημειώνει σημαντικές επιπτώσεις στις μητέρες με αυξημένο άγχος για την κατάσταση, με την αϋπνία να επιδεινώνεται με υπερδιπλάσια ποσοστά από εκείνα της προ- COVID-19 εποχής.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Sleep Research, εκτός από τη συνολική επίδραση που είχε στις μητέρες η πανδημία, εστίασε και στις επιπτώσεις που είχε ο κατ’ οίκον εγκλεισμός στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, καθώς και τυχόν προβλήματα ύπνου σε παιδιά έξι μηνών έως έξι ετών.

Σύμφωνα με την Δρ Liat Tikotzky, μέλος του Τμήματος Ψυχολογίας και επικεφαλής Εργαστηρίου για την Ανατροφή, την Ανάπτυξη και τον Ύπνο του Παιδιού του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, ανέφερε πως, κατά τα ευρήματα, το μητρικό άγχος (βαθμός αϋπνίας > 15) αυξήθηκε τις ημέρες του κορωνοϊού φτάνοντας το 23%, σε σύγκριση με το 11% προ πανδημίας. Περίπου το 80% των μητέρων ανέφεραν ήπια έως υψηλά επίπεδα άγχους λόγω της συγκαιρινής κατάστασης.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχουσες ένα με δύο μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στο Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. οι απαντήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των αλλαγών στην ποιότητα του μητρικού ύπνου.

Έτσι, πέρα από τη σημαντική σύνδεση της σοβαρής αϋπνίας με αυξημένα επίπεδα άγχους για την πανδημία -ενώ τα τυπικά επίπεδα άγχους πριν από αυτό ήταν κοινά για το σύνολο του δείγματος-, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι:

  • 30% των μητέρων ανέφεραν μείωση στην ποιότητα καθώς και τη διάρκεια του ύπνου των παιδιών
  • η πλειοψηφία δεν ανέφερε αλλαγές στην ποιότητα του παιδικού ύπνου, τη διάρκεια, τη ρύθμιση του καθώς και τον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονταν τον ύπνο
  • το 12% παρατήρησε μια θετική αλλαγή στην ποιότητα του παιδικού ύπνου και το 25% αύξηση της διάρκειάς του
  • οι μητέρες με τα υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας ανέφεραν συχνότερα προβλήματα στον ύπνο των παιδιών τους με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη διάρκειά του. Η τελευταία διαπίστωση έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες που ανέδειξαν σημαντικό συσχετισμό μεταξύ της ποιότητας ύπνου της μητέρας και του παιδιού κατά τις ήρεμες χρονικές περιόδους.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της περαιτέρω διερεύνησης των παραγόντων που επηρεάζουν διαφορετικά κάθε οικογένεια και πιθανώς εξηγούν τους τρόπους που τόσο ο μητρικός όσο και ο παιδικός ύπνος μεταβάλλεται στη διάρκεια κρίσιμων περιόδων. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα συμβάλουν σημαντικά, δεδομένου του ρόλου του ύπνου στην ανάπτυξη του παιδιού και τη γονική μέριμνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πως να διώξετε το άγχος που προκαλεί η πανδημία

Αϋπνία: Οκτώ μυστικά για καλύτερο, βαθύ και ποιοτικό ύπνο

Κορωνοϊός: Έτσι θα νικήσουμε το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία