Μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το Missing Alert App, παρουσιάζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η COSMOTE. Στόχος της εφαρμογής είναι ο ταχύτερος εντοπισμός αγνοουμένων με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το Missing Alert app, που θα είναι σύντομα διαθέσιμο μέσω Apple Store & Google Play, θα μπορεί να το κατεβάσει στο κινητό του, όποιος επιθυμεί να βοηθά στον εντοπισμό αγνοουμένων στη χώρα μας. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να προστατεύσουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο χρήστης κατεβάζοντας το Missing Alert App θα λαμβάνει ειδοποιήσεις στο κινητό του για τα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή όπου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, θα μπορεί να συμμετέχει στις έρευνες με την αποστολή πληροφοριών μέσω chat, και να κινητοποιεί άλλους εθελοντές στην ίδια περιοχή, μέσω social media.

Την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Missing Alert App ανέλαβε η COSMOTE. Από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του app, με τη μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευσή του σε θέματα εξαφάνισης.

Το Missing Alert App θα προστεθεί στα εργαλεία που ήδη διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και οι θεσμικοί συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη και διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης. Την εφαρμογή θα χειρίζεται η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού, η οποία κάθε πληροφορία θα την διοχετεύει στους αρμόδιους, ώστε να αξιολογείται και να αξιοποιείται στο μέγιστο, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του ατόμου που αναζητείται.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην εφαρμογή λέει: «Η COSMOTE για μία ακόμα φορά στέκεται δίπλα στο Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Καινοτομεί σχεδιάζοντας και θέτοντας σε λειτουργία, ένα ακόμα εύχρηστο και απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία εντοπισμού παιδιών ή ενηλίκων, από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Χάρη στη νέα αυτή εφαρμογή, μπορούμε όλοι απολύτως δωρεάν να συμβάλλουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός συνανθρώπου μας που έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι σε κάθε εξαφάνιση ο χρόνος είναι το βασικότερο κριτήριο για να εντοπιστεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του το παιδί ή ο ενήλικας που αγνοείται».

«Η ιδέα του Missing Alert app ξεκίνησε από το Hackathon, τον εσωτερικό μας διαγωνισμό τεχνολογίας – από μία ομάδα νέων ανθρώπων, που είχαν οι ίδιοι βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους», εξηγεί ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ. «Αμέσως ενδιαφερθήκαμε για την υλοποίησή της, βλέποντας μπροστά μας μία πρωτότυπη και έξυπνη τεχνολογική λύση, που μπορεί να βοηθήσει σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, διευρύνοντας τον κύκλο συμμετοχής και αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο σκοπός της εταιρείας μας. Να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία», σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος.

H COSMOTE, λοιπόν, αξιοποιεί για ακόμη μια φορά τη τεχνολογία και την καινοτομία ώστε να δημιουργεί λύσεις και εφαρμογές για έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Στηρίζοντας διαχρονικά το σημαντικό έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», με τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις που διευκολύνουν το δύσκολο έργο του σωματείου για την φροντίδα των παιδιών, με το Missing Alert App πρωτοστατεί και στην αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης παίδων και ενηλίκων στην Ελλάδα.