Η καραντίνα που επιβλήθηκε στο Βέλγιο από τα μέσα Μαρτίου λόγω του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να χαλαρώνει και τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα θα μπορέσουν να ξανανοίξουν την προσεχή Δευτέρα υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Σοφί Βιλμές.

Επιπλέον, από την Κυριακή, κάθε οικογένεια θα μπορεί να φιλοξενεί κάτω από την ίδια στέγη τέσσερις ανθρώπους, μέλη της οικογένειας ή φίλους, υπό την προϋπόθεση να είναι «πάντα οι ίδιοι», διευκρίνισε η Βιλμές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η 10η Μαΐου έχει οριστεί στο Βέλγιο ως η ημερομηνία για τον εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας, που θα μπορέσει να γίνει μεταξύ ολιγομελών ομάδων.

«Δεν το κάναμε για αυτό» επισήμανε, εντούτοις, η Βιλμές, εξηγώντας πως η ιδέα ήταν να μπορούν να βλέπουν οι πολίτες πιο πολύ τους κοντινούς τους ανθρώπους από αυτήν την ημέρα.

Εξάλλου, οι αθλητικές διοργανώσεις (επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο) θα ανασταλούν «έως και την 31η Ιουλίου», συμπλήρωσε η Βελγίδα πρωθυπουργός.

Οι βόλτες και η φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους μαζί με άλλα δύο άτομα επιτρέπονται, όπως και ορισμένα ατομικά αθλήματα (τένις, γκολφ, καγιάκ).

Όμως, οι συναθροίσεις απαγορεύονται και προς το παρόν δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία για το άνοιγμα «εορταστικών και ψυχαγωγικών χώρων» (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια), υπογράμμισε η Βιλμές.

Η δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα, όπου η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 8.300 ανθρώπων, ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα και αφορά κυρίως τα εμπορικά καταστήματα που υποχρεώθηκαν να κλείσουν τη 18η Μαρτίου, καθώς θεωρήθηκαν μη απαραίτητα (εκτός των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων).

Αυτά τα καταστήματα θα μπορούν να ξανανοίξουν εφόσον δέχονται «έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για 30 λεπτά το μέγιστο», είπε η πρωθυπουργός.

Η χρήση μάσκας «συστήνεται ιδιαίτερα» για τους πελάτες και οι εργοδότες θα πρέπει να διασφαλίζουν επίσης για τους υπαλλήλους τους την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (1,50 μέτρο μεταξύ τους).

«Μπορούμε να μιλάμε για ένα συμβόλαιο (…). Το κλειδί της επιτυχίας της άρσης της καραντίνας είναι η αίσθηση της ευθύνης των πολιτών» υπογράμμισε η Σοφί Βιλμές.

Ειδήσεις σήμερα: 

Guardian: Πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία – Βίντεο στο νοσοκομείο Σωτηρία

Η Κίνα λέει «όχι» σε διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού όσο «σώζει ζωές»

Κορωνοϊός: Η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν ιαθεί ως θεραπεία για τον ιό