«Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αύξηση μπορεί να υπάρξει» δήλωσε στο Θέμα 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ενόψει της έναρξης του δεύτερου σταδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, αποκλείοντας την ίδια ώρα να υπάρξει «έκρηξη κρουσμάτων».

«Υπήρχαν και αντιφατικές οδηγίες όχι μόνο από εμάς», αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ευρωπαϊκά κέντρα αντιμετώπισης των λοιμώξεων τόνισε ο καθηγητής, επικαλούμενος την έλλειψη δεδομένων στις καινούριες πανδημίες. «Από την άλλη, υπάρχει μια φάση της νόσου που πήραμε τα πολύ βαριά αυτά μέτρα που λέγανε μείνετε σπίτι σας και το αποτέλεσμα ήταν σαφές, πήγαμε καλά, γιατί μείναμε σπίτια μας» εξήγησε ο κ. Γώγος, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι σε «τον άλλο και λίγο θα προ φυλάσσουμε και τον εαυτό μας», τόνισε.

«Οι τρέχουσες οδηγίες είναι ότι συνιστώνται οι υφασμάτινες μάσκες – όχι οι ιατρικές μάσκες – να χρησιμοποιούνται στην κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα είναι συνεχής το επόμενο διάστημα η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών από όλους, ενώ τόνισε πως «υπάρχει το άγχος και η έγνοια μήπως αρχίσουν και ανεβαίνουν τα κρούσματα, οπότε θα παίρνουμε αντίστροφα μέτρα». «Νομίζω ότι θα πάμε καλά» υποστήριξε, ωστόσο, αφού «σε αυτή τη φάση χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από τον κόσμο και πολύ μεγάλη έγνοια από το κράτος».

Απαντώντας στις αιτιάσεις αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλήθεια είναι ότι «δεν ήταν και λίγα τεστ που γίνανε παρά αυτά που λέγονται», ενώ «από εδώ και πέρα τα τεστ θα είναι περισσότερα και έρχονται και τα γρήγορα τεστ» επισήμανε ο κ. Γώγος. «Τα κρούσματα στα νοσοκομεία κρύβονται; στις μονάδες κρύβονται; αυτά αντανακλούν στην κοινότητα» υποστήριξε στην ίδια κατεύθυνση, και υποστήριξε ότι «έχουμε λίγα κρούσματα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας».

Απάντωντας σχετικά με το να η ρεμντεσιβίρη είναι το καταλληλότερο φάρμακο για την νόσο «ανάμεσα στα πολλά που έχουμε δοκιμάσει φαίνεται ότι είναι το πιο κοντινό φάρμακο φάρμακο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου αυτής» σημείωσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, γνωστοποιώντας ότι ήταν «το πρώτο φάρμακο που δώσαμε στην Πάτρα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι 100% η θεραπευτική προσέγγιση».