Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δύο κλινικών δοκιμών του πειραματικού αντι-ιϊκού φαρμάκου ρεμντεσιβίρη (remdesivir), που δημοσιεύονται σήμερα. Το σκεύασμα φαίνεται να συντελεί σε ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences που αναπτύσσει το φάρμακο, σε ανοιχτή κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ η ρεμντεσιβίρη χορηγήθηκε σε ασθενείς με σοβαρής μορφής νόσο COVID-19 είτε για πέντε, είτε για δέκα ημέρες. Και οι δύο ομάδες ασθενών είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν ένα εκ των δύο θεραπευτικών σχημάτων πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 14 ημέρες θεραπείας και τουλάχιστον το 53% είχε πετύχει «κλινική ανάρρωση».

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής Επιστημονικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Merdad Parsey«πολλαπλές παράλληλες μελέτες μας βοηθούν να κατανοήσουμε αν η ρεμντεσιβίρη είναι ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζει ότι, «αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχει (η ρεμντεσιβίρη) για κάποιες περιπτώσεις ασθενών ώστε να λάβουν τον σχήμα των πέντε ημερών, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που μπορούν να πάρουν τη ρεμντεσιβίρη βάσει της παραγωγικής ικανότητας την δεδομένη χρονική στιγμή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gilead Sciences ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο έχει αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής του αντι-ιικού φαρμάκου. Επίσης έχει μειώσει τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής του από 12 σε 6 μήνες και δημιούργησε μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνει περαιτέρω την παραγωγή. Στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι να είναι έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020.

Η δεύτερη μελέτη, που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα, και πραγματοποιείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ, έδειξε ότι η χορήγηση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση λόγω COVID-19 πέτυχε τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία, δηλαδή επιτάχυνε την ανάρρωσή τους. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές και αναμένεται επίσης ανακοίνωση από την φαρμακευτική εταιρεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακοινώνει μερική χαλάρωση των μέτρων στην Κύπρο ο Αναστασιάδης