Σε πλήρη επαγρύπνηση είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) μετά τον θάνατο παιδιών χωρίς υποκείμενο νόσημα από ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο που φέρεται να σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

«Μερικά παιδιά στη Βρετανία χωρίς υποκείμενα νοσήματα πέθαναν από ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέεται με την Covid – 19», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

«Τα παιδιά που υπέκυψαν δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας», πρόσθεσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο «LBC Radio».

«Είναι μια νέα ασθένεια για την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, δεν είμαστε 100% σίγουροι καθώς μερικοί απ’ αυτούς που νόσησαν, δεν διαγνώστηκαν θετικοί, έτσι κάνουμε πολλή έρευνα τώρα, όμως είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε. Είναι κάτι σπάνιο, αν και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά τα παιδιά που νοσούν, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μικρός», δήλωσε ο Χάνκοκ.

H ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας έρχεται ένα 24ωρο μετά τον κώδωνα του κινδύνου που εξέπεμψαν γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) σχετικά με την απότομη αύξηση των αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με συμπτώματα που παραπέμπουν στην Covid- 19.

Όπως ανέφεραν σε σχετική επιστολή τους, τα παιδιά που νοσούν από το φλεγμονώδες αυτό σύνδρομο υποφέρουν συνήθως από πόνο στο στομάχι κι έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια και εμετό.

Οι γιατροί συνέκριναν την ασθένεια αυτή με το σύνδρομο τοξικού σοκ και την άτυπη νόσο Kawasaki, τα οποία σε συνδυασμό, προκαλούν πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα- βασικά συμπτώματα της Covid- 19.

Ανησυχία και στην Ιταλία

Εκτός από τους Βρετανούς γιατρούς και Ιταλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες μελετούν ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στην πανδημία του κορωνοϊού και του φλεγμονώδους συνδρόμου μεταξύ βρεφών και νηπίων που φθάνουν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και «διογκωμένες» αρτηρίες.

Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μία από τις περιοχές του κόσμου που έχουν πληγεί περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναφέρει μεγάλο αριθμό παιδιών κάτω των 9 ετών ,με σοβαρά συμπτώματα που φαίνεται ότι είχαν τη νόσο Kawasaki, η οποία είναι πιο συνηθισμένη σε τμήματα της Ασίας.

«Οι γονείς πάντως πρέπει να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο εμφάνισης αυτού του συνδρόμου σε βρέφη και νήπια», δήλωσε σήμερα η Βρετανή υφυπουργός Εσωτερικών, Βικτόρια Άτκινς και πρόσθεσε: «Δείχνει πόσο γρήγορα κινείται αυτός ο ιός και πόσο πρωτοφανής είναι η επίδρασή του».