«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνονται μέτρα αποφυγής εξάπλωσης τέτοιων περιπτώσεων» είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής αναφερόμενος στα κρούσματα που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες σε δύο ιδιωτικές κλινικές των Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, «καθώς προσπαθούμε να βγούμε προς μία κανονικότητα θα πρέπει όλες οι δομές να ελέγχονται και στην κοινότητα επίσης να υπάρχει έλεγχος και καλή επιδημιολογική εικόνα τα κατάστασης και της πιθανής εξάπλωσης της επιδημίας». Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, τους επόμενους μήνες αναμένεται τέτοιου τύπου εστιακή εξάπλωση της επιδημίας σε διάφορες εστίες, ιδιαίτερα για το καλοκαίρι και μέχρι να έρθει το φθινόπωρο, όπου πιθανόν εκεί να υπάρξει έστω και μικρό, επιδημικό κύμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Σε ερώτηση εάν φοβόμαστε την εξάπλωση του ιού με τους ασυμπτωματικούς, ο κ. Τσακρής απάντησε πως « όπως ξέρουμε ο ιός περίπου σε ένα 50% μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ιός εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, από την άλλη δεν έχουμε ανοσία και για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι πολύ ενδελεχής ο εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος θα γίνει στη συνέχεια».

Αναφερόμενος στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Τσακρής είπε πως είναι πολύ πιο σύνθετη η άρση σε σχέση με την επιβολή τους και πολύ πιο πολύπλοκη.

Σχολιάζοντας τέλος τη διάθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχει συζητηθεί εκτενώς, θεωρώντας δεδομένο ότι θα πρέπει η τελευταία τάξη του Λυκείου να προχωρήσει στις επόμενες εβδομάδες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνουν και αντίστοιχα οι Πανελλήνιες εξετάσεις, από κει και πέρα, συμπλήρωσε, πως τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας και κοινωνικών αποστάσεων σε συνδυασμό και με τηλε- εκπαίδευση να μπορέσουν να ξεκινήσουν και άλλες τάξεις που Λυκείου ή του Γυμνασίου. Διευκρίνισε δε ότι είναι λιγότερες οι πιθανότητες να δούμε να ανοίγουν μικρότερες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, όπου και τα μέτρα είναι πιο δύσκολο να ληφθούν και μπορεί να υπάρξει μετάδοση ασυμπτωματικών φορέων, που το βλέπουμε συχνά στις μικρές ηλικίες.