Ασκώντας δριμεία κριτική στις τοπικές κυβερνήσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή της από το βήμα της Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή) υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισιμό της διασποράς του κορωνοιού.
«Ζούμε εξαιρετικά σοβαρές στιγμές. Η κατάσταση είναι εύθραυστη. Σαν να είμαστε πάνω σε λεπτό πάγο», τόνισε η Μέρκελ ενώ εξήρε το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Ίσως είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου καθώς έλαβα αποφάσεις για τον περιορισμό ατομικών ελευθεριών. Όλοι μας, κυβέρνηση και βουλή, όλη η χώρα περνάει μεγάλη δοκιμασία και δεν είναι τίποτε άλλο πάνω από την υγεία και τις ζωές των πολιτών. Έχουν ληφθεί μέτρα χωρίς προηγούμενο».
«Με βαραίνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να περπατούν μόνο δύο έξω από το σπίτι τους», υποστηρίζει η Μέρκελ τονίζοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της πανδημίας και ότι θα πρέπει να ζήσει μαζί με αυτόν για πολύ καιρό.
«Δεν βιώνουμε την τελική φάση της πανδημίας, αλλά το ξεκίνημα», ανέφερε.
«Έχουμε κερδίσει χρόνο», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό έχει αξιοποιηθεί σωστά για την ενίσχυση του γερμανικού συστήματος υγείας.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε, επίσης, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ένας απαραίτητος συνεργάτης για το Βερολίνο, αποστασιοποιώντας, έτσι, την κυβέρνησή της από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αναστολή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ.
«Ο ΠΟΥ είναι ένας απαραίτητος συνεργάτης και τον υποστηρίζουμε στην αποστολή του» δήλωσε στη Μπούντεσταγκ.
Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια.
«Σύμφωνα με το πνεύμα αλληλεγγύης, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι – για μία περιορισμένη χρονική περίοδο – να προχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε .
Τέλος έκανε αναφορά και σε ενδεχόμενες αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ προκειμένου κάποιες διαδικασίες αποφάσεων να μπορούν να γίνονται σε επίπεδο Ένωσης.
«Δεν πρόκειται για εύκολη, αλλά για απαραίτητη απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «η ΕΕ θα πρέπει τώρα να εμβαθύνει την ένωση, ενισχύοντας τις πολιτικές για το κράτος δικαίου, τους πρόσφυγες και το κλίμα».