Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου με τους Πολιτικούς Φορείς της χώρας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή τους για την υφιστάμενη κατάσταση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω της αξιοποίησης των νοσηλευτών.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Τομεάρχης Υγείας κ. Βασίλης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Τομέαρχης Υγείας κ. Ιάσων Φωτήλας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε και εξήρε τη διαχρονική προσφορά των νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πάρα το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία είναι οι πλέον αντίξοες. Παράλληλα, τόνισε ότι η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί το Προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και οι απόψεις της Ε.Ν.Ε., θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Κατόπιν, από την πλευρά του Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε., ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Σκουτέλης, επιβεβαίωσε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό (1.6 Νοσηλευτές/ 1000 κατοίκους), τονίζοντας ότι το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις των νοσηλευτών είναι περισσότερες, σε σχέση με τις προσλήψεις νοσηλευτών προγράμματα Ο.Α.Ε.Δ.), οι οποίες αφενός είναι μια τονωτική λύση, αφετέρου δε, είναι προσωρινή και δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τις Διευθύνσεις Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Στη συνέχεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ε.Ν.Ε. για την θέσπιση Κλάδου Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ., για την κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων και την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους νοσηλευτές σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε αναφορά για την αξιοκρατική αξιολόγηση των Νοσηλευτών με βάση το νομοθετημένο καθηκοντολόγιο τους και τα επιπλέον προσόντα, τα οποία αποκτούν διαχρονικά μέσω της Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης. Ακόμη, συζητήθηκε η διεύρυνση των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων σε θεματολογία, αλλά και σε συμμετοχή νοσηλευτών (απόφοιτοι, άνεργοι, ιδιωτικού δικαίου νοσηλευτές) και προτάθηκαν λύσεις για την άμεση στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων μέσω των Προγραμμάτων Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τέθηκαν σε συζήτηση εξειδικευμένες προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξή της, με την αναβάθμιση του Κοινοτικού Νοσηλευτή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος και σύμπνοια απόψεων. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος χαιρετίζει τη σημερινή συνάντηση και ευελπιστεί στη συνέχεια της άψογης συνεργασίας.