Την επέκταση της υπηρεσίας για τις προγραμματισμένες παραλαβές Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν.

Οι ρευματοπαθείς που ακολουθούν θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες -οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ΦΥΚ- βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ενώ αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, με συνέπεια να καθίσταται επικίνδυνη γι’ αυτούς η προσέλευση και αναμονή σε χώρους όπως τα φαρμακεία.

Ως εκ τούτου η Ομοσπονδία ζητεί από τους συναρμόδιους φορείς την διευκόλυνση των ασθενών αυτών με το πρόγραμμα της παραλαβής των ΦΥΚ με ραντεβού.

Ζητούν να συμπεριληφθούν στις «ευπαθείς ομάδες»

Επίσης, η ΡευΜΑζήν έχει ζητήσει από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, τη θεσμική προστασία των εργαζομένων ρευματοπαθών συμπεριλαμβάνοντάς τους στις «ευπαθείς ομάδες» που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, αναλύοντας τους λόγους που ένας ρευματοπαθής είναι περισσότερο ευάλωτος στον COVID19.

Τέλος, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν επιχειρεί την καταγραφή των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην καθημερινότητα των ρευματοπαθών. Το ερωτηματολόγιο εξετάζει τομείς, όπως η πρόσβαση στη θεραπεία, η συμμόρφωση σε αυτή, αλλά και οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στη νέα αυτή κατάσταση.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα τρία επικρατέστερα εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Κορωνοϊός – Κρήτη: Με χειροκροτήματα η έξοδος της ασθενούς από τη ΜΕΘ (βίντεο)