Την ευκαιρία της Ευρώπης να αξιοποιήσει το κενό διεθνούς εξουσίας που προκύπτει ήδη από την πανδημία του νέου ιού και να καλύψει το κενό που δημιουργεί η αυξανόμενη ένταση ΗΠΑ – Κίνας από τη μία πλευρά, και η αδυναμία και των δύο αυτών δυνάμεων να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, αναπτύσσει σε άρθρο της στο Politico η κυρία Ναταλί Τότσι. Η κυρία Τότσι διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali και ειδική σύμβουλος του Ύπατoυ Εκροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι η πανδημία του COVID-19 θα αποτελέσει πιθανώς ένα σημείο καμπής στο διεθνές σύστημα και είτε θα ενισχύσει σημαντικά το ρόλο της ΕΕ διεθνώς, είτε κινδυνεύει να την αποσυνθέσει.
Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια η εξάπλωση του ιού σε ολόκληρον τον πλανήτη έχει αποδείξει εκ των πραγμάτων ότι η ηγεμονία που απολάμβαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως η μόνη υπερδύναμη του κόσμου έχει φτάσει σε ένα αναμφισβήτητο τέλος.
Προς το παρόν η διεθνής τάξη μοιάζει να βρίσκεται στο δίπολο Κίνας – ΗΠΑ, με το Πεκίνο να παρουσιάζει την πιο σημαντική πρόκληση στην Ουάσινγκτον. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο έχει ήδη ξεκινήσει με έναν εμπορικό πόλεμο και μια σύγκρουση στον ψηφιακό τομέα και συγκεκριμένα με τα δίκτυα 5G.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο της η κυρία Τότσι, το παράδειγμα της Κίνας επηρεάσει αρχικά κάποιες πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη, καθώς το Πεκίνο επέβαλε δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζοντας βασικές ατομικές ελευθερίες, κάτι που στην Ευρώπη τα κράτη (με εξαίρεση την Ουγγαρία που φλερτάρει επικίνδυνα με το κινεζικό παράδειγμα) έχουν αποφύγει να πράξουν Επίσης η διπλωματία της μάσκας» του Πεκίνου με την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού αρχίζει και εξασθενεί και πλέον τα ευρωπαϊκά κράτη ξέπεσαν τον αρχικό ασυγχώρητο λήθαργό τους και συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά.
Παράλληλα η παντελής απουσία των ΗΠΑ από τη διεθνή σκηνή είναι περισσότερο από εμφανής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ, σύμφωνα με την κυρία Τότσι, οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, παρά να αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επιλέξει να μετατραπεί σε δορυφόρο μίας από αυτές τις δυνάμεις.