Με ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, ή έναν αγώνα τένις, στους οποίους προηγούμαστε μεν, αλλά πρέπει να προσέξουμε για να μην χάσουμε στο τέλος, παρομοίασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γιώργος Σαρόγλου.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Σαρόγλου είπε χαρακτηριστικά – και παραστατικά:

«Αν δούμε την καμπύλη των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων η χώρα μας είναι σε πολύ καλή θέση… πρέπει να συγκρατηθούμε για να κρατήσουμε. Είναι σαν να κερδίζουμε τη Ρεάλ στο πρώτο ημίχρονο με 2-0 και είμαστε στο δεύτερο ημίχρονο και πρέπει να παίξουμε άμυνα για να κρατήσουμε. Έτσι και χαλαρώσουμε, ο κορωνοϊός είναι Ρεάλ, μπορεί να μας βάλει τα γκολ μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι είναι η επικινδυνότητα αυτού του ιού. Στο τένις είναι σαν να έχει κερδίσει ο Τσιτσιπάς το πρώτο σετ και απέναντί του έχει τον Τζόκοβιτς και τον Φέντερερ μαζί, έτσι είναι ο ιός. Κι αν το σκορ γίνει 1-1 τότε είναι δύσκολα».

Όσο για το πότε ακριβώς θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας, ο κ. Σαρόγλου είπε ότι αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων!

Εκτίμησε πάντως ότι «όπως φαίνεται από τις καμπύλες και τις εκτιμήσεις, ο Απρίλιος είναι η εποχή που όλα παίζονται – είναι δύσκολο να προβλέψεις την ημέρα».

Μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, όχι έξω

Ο κ. Σαρόγλου έδωσε και απαντήσεις για τη χρήση της μάσκας, θέμα για το οποίο αναμένεται σήμερα η επίσημη τοποθέτηση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Οι μάσκες είναι ένα ακόμα εργαλείο, που χρησιμοποιούμε, είναι σημαντικό για τον πληθυσμό, αλλά έχει υπερβολικά δοθεί έμφαση στο θέμα αυτό» τόνισε και επισήμανε ότι «όταν είμαστε σε ένα κλειστό χώρο παρά πολλά άτομα και κάποιος έχει λοίμωξη του αναπνευστικού ή αισθάνεται κάτι στο λαιμό του, θα πρέπει να φορά μάσκα».

Πρόσθεσε σε ότι «σιγά σιγά και επειδή αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί τότε περισσότερο στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας. Αντίθετα στο εξωτερικό περιβάλλον δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα όταν δεν είμαστε κοντά σε άλλους. Εάν κάποτε ανοίξουν τα μπαρ όποιοι είναι μέσα θα είμαστε για ένα διάστημα υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκα. Όταν κάποιος παίζει τένις δεν φοράει μάσκα. Πάντως τώρα ακολουθούμε τις οδηγίες και καθόμαστε όλοι μέσα, αυτές οι οδηγίες ισχύουν».

Ο κ. Σαρόγλου σημείωσε ότι «η φύση δεν εκτελεί, αλλά προειδοποιεί. Και προειδοποίησε πρώτη φορά το 2002-2003 με τον sars (Κίνα, παγκόσμια διασπορά, αλλά δεν είχε δυναμικό τότε και έσβησε). Η δεύτερη προειδοποίηση έγινε το 2010 με τον MERS-CoV… Νυχτερίδα, καμήλα, άνθρωποι, διάδοση… Τίποτα όμως δεν έγινε, ούτε εμβόλιο φτιάξαμε, ούτε φάρμακα». Υποστήριξε δε ότι πρέπει να κλείσουν οι αγορές ζωντανών άγριων ζώων που τα τρώνε οι διάφοροι πληθυσμοί.

Άρση μέτρων

Για την άρση των μέτρων είπε ότι «αφού δούμε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε ισορροπία τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ποια μέτρα και πώς θα βγούμε από αυτό το τούνελ. Μακάρι ως τότε να υπάρχουν ενδείξεις ότι φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν ή νεώτερα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, να έχουν μία κλινική αποτελεσματικότητα. Μελέτες ανοσοβιολογικές που γίνονται να δείξουν ότι έχουν γίνει αντισώματα στον πληθυσμό».

Ειδήσεις σήμερα:

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

«Οδοφράγματα» για την ανάσχεση της πανδημίας: Μπλόκα, πρόστιμα και στο βάθος ποινικές κυρώσεις

ABC News: Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου από τον… Νοέμβρη!