Μηδενική είναι η συμμετοχή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τη νόσο, μετά από σχετική παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου επιβλήθηκε συμμετοχή 25% στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζουν την πάθησή τους με αντιδιαβητικά δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή, εκτός της ινσουλίνης, μολονότι στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ η συμμετοχή είναι μηδενική.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αντέδρασε άμεσα απαιτώντας την εφαρμογή του ΕΚΠΥ και τη μηδενική συμμετοχή στο αναλώσιμο υλικό όλων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο σακχαρώδη διαβήτη και από τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, αφού ενημέρωσε το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο, αλλά και το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, απαίτησε την άρση της συμμετοχής.

Τελικά το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε την επόμενη κιόλας ημέρα, 30 Ιανουαρίου, απόφαση με την οποία γίνεται τροποποίηση της παρ. ε του άρθρου 47 του ΕΚΠΥ διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι μηδενική.

Μένει τώρα η εφαρμογή της σχετικής απόφασης ώστε και πρακτικά οι άνθρωποι σε σακχαρώδη διαβήτη να μην επιβαρύνονται οικονομικά.