«Θέλουμε να τα πάμε καλά σαν χώρα, να έχουμε τις λιγότερες απώλειες, να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων, να μην καταρρεύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κι ας το καρπωθεί η κυβέρνηση.  Στρατηγικά κερδίζουν οι δικές μας ιδέες μέσα από αυτή τη δοκιμασία».

Αυτο υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το πολύτιμο έργο και την προσφορά του Σωτήρη Τσιόδρα -σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έγραψε ο Θανάσης Καρτερός.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και το επιστημονικό προσωπικό πίσω από αυτόν, ο κ. Ξανθός τονίζει: «Ο κ. Τσιόδρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εποπτεία της πανδημίας και το συντονισμό του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στο πεδίο της λοιμωξιολογίας-επιδημιολογίας. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι στη σωστή κατεύθυνση και ο αναγκαίος πολιτικός έλεγχος και η κριτική πρέπει να αφορούν την επάρκεια, την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίησή τους».

«Αν υπάρχουν -και είναι λογικό να υπάρχουν  σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση- επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, είναι καλό να κατατεθούν επίσημα και τεκμηριωμένα για επιστημονικό  διάλογο στην αρμόδια Επιτροπή και όχι να αναπαράγονται άκριτα στη δημόσια συζήτηση από μη ειδικούς. Είναι η ώρα της συστράτευσης και θετικής συμβολής του επιστημονικού κόσμου και όχι η ώρα της αντιπαράθεσης και του  διαγκωνισμού για την  επιστημονική “αυθεντία” και  το ρόλο καθενός» καταλήγει.