Ο καθηγητής πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο protothema.gr και εξήγησε πως όταν αρθούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, όταν ο κόσμος θα βγει έξω από τα σπίτια του και ανοίξουν τα καταστήματα και οι καφετέριες, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα. Όπως ο ίδιος συμβουλεύει, θα πρέπει να συνεχίσουμε το καλό πλύσιμο των χεριών και την απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων μέχρι να μάθουμε πώς πραγματικά συμπεριφέρεται ο φονικός ιός από πλευράς ανοσολογίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο εμβόλιο και ούτε αναμένουμε να έχουμε κάποιο εμβόλιο άμεσα. Ακόμα κι αν ο ιός αφήνει ανοσία και η ανοσία αυτή κρατά, δεν είμαστε σίγουροι για πόσο καιρό κρατά. Ο ιός σίγουρα φτιάχνει αντισώματα. Για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό δεν έχουμε κάποια ιατρική πληροφορία πόσο κρατάνε τα αντισώματα και επίσης δεν ξέρουμε αν αυτά τα αντισώματα δημιουργούν αποτελεσματική ανοσία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν κορωνοϊοί που τα αντισώματα φεύγουν πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην έχουν ανοσία. Επίσης υπάρχουν κορωνοϊοί που τα αντισώματα φεύγουν σε τρεις με τέσσερις μήνες, οπότε η ανοσία πέφτει, αλλά υπάρχουν και κορωνοϊοί που κρατάνε τα αντισώματα αρκετό καιρό.

«Άρα δεν έχουμε εμβόλιο να εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο, δεν έχουμε σοβαρές πληροφορίες για την ανοσία και η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα νοσήσει τόσος πολύς κόσμος ώστε να γίνει ανοσία πληθυσμού. Είναι σίγουρο ότι όταν θα σβήσει η πανδημία θα πρέπει για αρκετό καιρό να έχουμε σημαντική επαγρύπνηση, θα πρέπει να περάσουμε μια φάση επιτήρησης τουλάχιστον μια με δυο εβδομάδες όπου θα πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα για να μην έχουμε νέα περιστατικά. Από ‘κει και πέρα αυτό το οποίο προβλέπω να γίνεται είναι ότι θα αποκατασταθεί σιγά σιγά η κοινωνική ζωή αλλά θα προσπαθούμε με το φόβο που θα υπάρχει, να τηρούμε τα δυο μέτρα μεταξύ μας και το καλό πλύσιμο των χεριών» είπε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Όπως διευκρινίζει: «Κορωνοϊοί υπάρχουν κάθε χρόνο, το δέκα με είκοσι τοις εκατό των κοινών κρυολογημάτων είναι κορωνοϊοί. Αυτοί οι κορωνοϊοί καταστέλλονται το καλοκαίρι. Υπάρχει ο κορωνοϊός ο SARS 1 ο οποίος έκανε την επιδημία του το 2002 -2003. Αυτη ήταν μια επιδημία που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2002 και τελείωσε τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς. Ήταν πολύ πιο θανατηφόρος, ένας στους δέκα που κολλούσε τον ιό πέθαινε αλλά είχε πολύ μικρότερη μολυσματικότητα. Αυτή η επιδημία δεν άφηνε ανοσία. Και υπάρχει το φαινόμενο της άλλης επιδημίας από κορωνοϊό του ΜERS -CoV όπου πρωτοξεκίνησε το 2012 στη Μέση Ανατολή και παρότι αφήνει ανοσία εν τούτοις συνεχίζουμε να έχουμε περιστατικά. Άρα λοιπόν σίγουρα θα διατηρηθούν κάποια μέτρα και ελπίζω ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί σαν τον Sars. Θα μπορούμε να βγούμε έξω αλλά να συνεχίσουμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας».

«Δεν θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα, θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα μέχρι να μάθουμε πως πραγματικά συμπεριφέρεται ο ιός από πλευράς ανοσολογίας και μέχρι τότε θα πρέπει να τηρούμε τα βασικά προστατευτικά μέτρα»,  κατέληξε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδήσεις ημέρας:

Κορωνοϊός: Οδηγός επιβίωσης από Κινέζους γιατρούς

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργεί το πρωτόκολλο για τους κατ’ οίκον ασθενείς