Μέσα από επτά ερωτήσεις και απαντήσεις η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίζα Βάρβογλη, εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντλεί κανείς δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει την παρούσα, δύσκολη κατάσταση λόγω κορωνοϊού.

Εκείνο που προτείνει η κ.  Βάρβογλη, είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με τις εξής ερωτήσεις για να αισθανόμαστε ψυχική ενδυνάμωση.

1. Ποια είναι 3 πράγματα για τα οποία αισθάνομαι ευγνωμοσύνη σήμερα;

Μόλις ξυπνήσεις, πριν πιάσεις το κινητό, πριν αναρωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις ή οτιδήποτε, κάνε στον εαυτό σου ένα μεγάλο δώρο: σκέψου τρία πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σου για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Και μην πεις ότι δεν υπάρχει τίποτα! Ξεκινώντας από τα απλά, μπορεί να νιώθεις ευγνωμοσύνη για το ότι ξύπνησες, ότι εσύ και η οικογένειά σου είστε υγιής, ότι έχεις ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό, wi-fi και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την όρασή σου για να διαβάσεις αυτό εδώ! Τα θεωρείς δεδομένα όλα αυτά; Σκέψου πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν τα είχες- και πες μέσα σου «Ευχαριστώ».

2. Ποιο είναι το «διαφορετικό» που αποδέχομαι σήμερα;
Μήπως είσαι σε άρνηση και διαρκώς λες «Μα δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει!» ή «Μου είναι αδύνατον να μείνω μέσα» και κάνεις παρόμοιες δηλώσεις; Αν ναι, τότε δυσκολεύεις τη ζωή σου ακόμα παραπάνω. Ξεκίνησε από θέση αποδοχής: «Αποδέχομαι ότι αυτή είναι η κατάσταση. Και δε μου αρέσει». Παραδέξου την αλήθεια σου με ηρεμία και ψυχραιμία.

3. Για ποιο πράγμα «δεσμεύομαι» σήμερα; Ποια είναι η πρόθεσή μου σήμερα;

Αφού παραδεχτείς και αποδεχτείς την πραγματικότητα του εγκλεισμού, θα πρέπει να «δεσμευτείς», στον εαυτό σου, για κάτι θετικό που θέλεις να κάνεις. Πώς θέλεις να είναι η μέρα σου; Πώς επιθυμείς να είναι η διάθεσή σου; Θέλεις να είσαι κακοδιάθετη; Μίζερη; Στεναχωρημένη; Γκρινιάρα; Θέλεις να τσακωθείς με τον/τη σύζυγο, τα παιδιά σου, τους γονείς σου, τους αγαπημένους σου ανθρώπους; Υποθέτω πως όχι! Δήλωσε την πρόθεσή σου «Σήμερα θέλω να είμαι καλά, να νιώθω όμορφα, να χαμογελάω και να έχω καλές σχέσεις με τους αγαπημένους μου». Γιατί ποιος λέει ότι επειδή περνάμε δύσκολες στιγμές θα πρέπει να νιώθουμε διαρκώς χάλια;

4. Με ποιους ανθρώπους θα μιλήσω και θα έρθω συναισθηματικά πιο κοντά σήμερα;
Επειδή έχουμε να μείνουμε σπίτι και δε μπορούμε να βγούμε να συναντήσουμε φίλους, αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι σε κοινωνική και συναισθηματική απομόνωση. Πάρε τηλέφωνο, skype, messenger, viber, WhatsApp, οτιδήποτε, και μίλησε με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Πιέστε παρέα τον καφέ σας ή το κρασάκι σας.

5. Πώς θα έρθω σε επαφή με τη φύση σήμερα;
Η επαφή με τη φύση, το οξυγόνο, ο φρέσκος αέρας, η λιακάδα, τα φυτά, η φέρνουν ηρεμία και τονώνουν τη διάθεση. Μπορείς να πας μια βόλτα ως το πάρκο της γειτονιάς σου, να αερίσεις το σπίτι σου, να βγεις στο μπαλκόνι και να πιείς τον καφέ σου στη λιακάδα, να βγεις το βράδυ να δεις τα αστέρια στον ουρανό, οτιδήποτε. Βάλε λουλούδια στο σπίτι ή ασχολήσου με τις γλάστρες στο μπαλκόνι.

6. Πώς θα βάλω το σώμα μου να κινηθεί σήμερα;
Η φυσική άσκηση είναι το καλύτερο αντίδοτο για την κατάθλιψη και το άγχος. Μπορεί να έχει κλείσει το γυμναστήριο, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να βάλεις κίνηση στη μέρα σου. Με την άσκηση και την κίνηση εκλύονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς. Ανεβοκατέβα τις σκάλες του σπιτιού σου. Κάνε πους-απς. Βάλε ένα δωρεάν βίντεο στο YouTube να παίζει και ακολούθησε ένα σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, γιόγκα ή κάποιας άλλης άσκησης. Αν αυτά σου είναι δύσκολα κάνε μασάζ στα χέρια σου ή το σβέρκο σου, ή πάρε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές, ή πιάσε τον σφυγμό σου στο χέρι σου ή ακούμπησε το χέρι στην καρδιά σου και παρακολούθησε τον ρυθμό της.

7. Με ποιον τρόπο θα βάλω ομορφιά και δημιουργικότητα στη ζωή μου σήμερα;

Η ομορφιά και η δημιουργικότητα είναι τροφή για την ψυχή και τονωτικά για τη διάθεση. Πώς μπορείς να δημιουργήσεις ομορφιά στη μέρα σου και να είσαι δημιουργική; Μπορείς να κάνεις πράγματα πιο καλλιτεχνικά, όπως να ζωγραφίσεις, να χρωματίσεις μία ζωγραφιά, να γράψεις ένα ποίημα, τις σκέψεις σου ή τις αναμνήσεις σου. Μπορείς να τακτοποιήσεις συρτάρια, ντουλάπες ή να καθαρίσεις σε βάθος έναν χώρο στο σπίτι σου και έτσι να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου και να φέρεις μια νότα ομορφιά στην καθημερινότητά σου. Με τη δημιουργικότητα και την ομορφιά υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι η ζωή είναι όμορφη και ότι περνάνε πολλά πράγματα από το χέρι σου για να την ομορφύνεις κι εσύ! Και έτσι ενδυναμώνεις! Παίρνεις κουράγιο και δύναμη για να αντέξεις στα δύσκολα.