Σε μια απίστευτη καταγγελία που αφορά την αισχροκέρδεια στα ιατρικά υλικά πρώτης ανάγκης απέναντι στον κορωνοϊό, όπως μάσκες, γάντια και στολές, προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ η οποία αποκαλύπτει ότι μάσκες υψηλής προστασίας που τα νοσοκομεία προμηθεύονταν από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ, τις αγοράζουν τώρα προς 21 ευρώ! Δηλαδή 5000% πάνω.

«Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το υγειονομικό υλικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές. Συχνά οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Αναγκάζεται το προσωπικό να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας»επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το νοσοκομείο Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλής προστασίας προς 21 ευρώ τη μια μάσκα από 0,40 ευρώ που πωλούνταν πριν από τρεις μήνες. «Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Εισαγγελέας να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια» τονίζουν από την ΠΟΕΔΗΝ.

Τα ποσά με τις μάσκες φαίνεται και στην σύμβαση που υπέγραψε το Νοσοκομείο Ζακύνθου με τον προμηθευτή στις 6 Μαρτίου 2020.

«Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια να αγοράζουν τις μάσκες μέχρι και 52 φορές πιο ακριβά» λέει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι για να προστατευθούν λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προστατευτικό υλικό κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Κινητοποιούν τα ραφεία και ευαισθητοποιούν τις τοπικές βιοτεχνίες ραπτικής να ράβουν μάσκες, στολές προστασίας, όπως στην Ξάνθη, αλλά και όπως είχατε δει πριν μέρες αυτό που γίνεται στο Δρομοκαϊτειο. Σχεδόν πια όλα τα Νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000 ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου και αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων. Είναι θετικές προσπάθειες αλλά κανείς δεν ξέρει όμως εάν το εν λόγω υλικό καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας. Άμεσα λοιπόν τα Νοσοκομεία θα πρέπει να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό ειδικά μάσκες και στολές υψηλής προστασίας που είναι είδη πολυτελείας πια στα Νοσοκομεία. Για να σταματήσει η αισχροκέρδεια θα πρέπει να επιταχθούν» εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Πλοίο από Τουρκία στο ναυπηγείο της Σύρου – Σε καραντίνα το πλήρωμα