Το υπουργείο Υγείας της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού στη χώρα, φορέα του HIV με πολλές άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Οι αρχές επισήμως μιλούν μέχρι τώρα για άλλο ένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Πρώτος θάνατος και στο Ουζμπεκιστάν

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν επέβαλαν καραντίνα σε περισσότερες πόλεις και περιοχές σήμερα, ενώ υποσχέθηκαν μεγάλα πριμ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, την ημέρα που ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς στη χώρα και ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί αυξήθηκε στα 83.

Ο ασθενής, που υπέκυψε την πόλη Ναμανγκάν, ήταν 72 ετών και είχε πολλές υποκείμενες παθήσεις, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές στην επαρχία Ναβόι, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες στους τομείς της εξόρυξης χρυσού και ουρανίου καθώς και της χημικής βιομηχανίας, ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν αποκλεισμό στις πόλεις Ναβόι και Ζαραφσάν, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές.

Οι αρχές στην Μπουχάρα, μαγνήτη για τους τουρίστες, ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο σε ξένους, ούτε σε κατοίκους άλλων περιοχών.

Η κυβέρνηση της κεντρασιατικής χώρας έχει ήδη επιβάλλει καραντίνα σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Τασκένδη.

Ο πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγόγεφ διευκρίνισε ότι 11 από τα κρούσματα είναι μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και υποσχέθηκε μεγάλα πριμ στους υγειονομικούς οι οποίοι προσφέρουν φροντίδες σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Τα πριμ θα ανέλθουν για τους γιατρούς σε περίπου 2.500 δολάρια ανά δεκαπενθήμερο — ποσό πολλαπλάσιο του μηνιαίου μισθού τους —σε 1.500 δολάρια για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στα εργαστήρια, σε 1.000 δολάρια για τους εκπαιδευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές και σε 500 δολάρια για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, είπε ο Μιρζιγόγεφ, υποσχόμενος επίσης εφάπαξ ποσό 10.000 δολαρίων σε όποιον μολυνθεί προσφέροντας φροντίδες σε ασθενείς.

Σχεδόν 6.200 συλλήψεις για παραβιάσεις της καραντίνας στην Αργεντινή 

Οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης της Αργεντινής συνέλαβαν πάνω από έξι χιλιάδεςανθρώπους αφότου τέθηκαν σε ισχύ τα εκτενή αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των προσώπων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενημέρωσε η προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 6.191 παραβατών σε όλη τη χώρα, διευκρίνισε η προεδρία σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη.

Η αστυνομία κατέσχεσε εξάλλου 938 αυτοκίνητα.

Σε πάνω από 200.000 περιπτώσεις, σε ελεγχόμενους πολίτες δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διότι δεν είχαν λάβει την άδεια να κινηθούν σε εξωτερικούς χώρους, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Ως χθες Πέμπτη, οι αρχές στην Αργεντινή είχαν καταγράψει συνολικά 503 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και εννέα θανάτους.

Για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες αποφάσισε να επιβληθεί εθνική καραντίνα ως την 31η Μαρτίου.

Οι μόνες περιπτώσεις που επιτρέπεται η έξοδος πολιτών είναι για να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αν και ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων η δουλειά των οποίων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη εξαιρέθηκαν από το μέτρο.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των σωμάτων ασφαλείας, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, οι φαρμακοποιοί, οι εργαζόμενοι στον εφοδιασμό, στη βιομηχανία των καυσίμων, σε φαρμακευτικές εταιρείες και στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός – OHE: Yπάρχει ορατός κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο

Κορωνοϊός – ΕΕ: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης νοσοκομεία στη Γαλλία – Δραματικές ώρες στην Ιταλία