*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Kραυγή αγωνίας των Ισπανών γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού: «Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας», λένε χαρακτηριστικά όλοι όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξηγώντας τον καθημερινό… Γολγοθά τους για να σώσουν τον συνάνθρωπο.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ ανοίγει την καρδιά του στην εφημερίδα «EL PAÍS» μιλώντας για τις ασφυκτικές πιέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει νυχθημερόν, προσπαθώντας να κρατήσει στη ζωή ασθενείς που νοσούν από τον Covid-19. «Δεν έχω βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι μία πολύ απαιτητική δουλειά, αλλά τώρα είμαστε συγκλονισμένοι», λέει ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της Χετάφε στην περιοχή της Μαδρίτης, που έχει πληγεί περισσότερο από τον Covid- 19.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι υπερπλήρεις, οι περισσότεροι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Είναι μόνοι, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι να πεθάνουν. Όλοι έχουν την ίδια διάγνωση: Covid-19. Χθες, πάνω από 173 Ισπανοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.785. Περισσότεροι από 700 βρίσκονται σε ιατρικούς θαλάμους στη Μαδρίτη. Οι γιατροί με τις ιατρικές ρόμπες και φορώντας διπλά γάντια, βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των ασθενών.

Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συνήθως ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε δύο ασθενείς. Στα πρόσωπά των γιατρών αποτυπώνεται η κόπωση και η αγωνία. Ουδέποτε αντιμετώπισαν έναν τέτοιο εχθρό – έναν πολύ μεταδοτικό και μέχρι στιγμής άγνωστο ιό. Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναρρώσουν, παραμένοντας, κατά μέσο όρο, δύο έως τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο.

«Η δουλειά μας είναι ιδιαίτερα απαιτητική και αγχωτική. Ντυμένοι με την ειδική στολή, φορώντας μάσκα, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε και τα προστατευτικά γυαλιά θαμπώνουν. Δεν έχω βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια. Μακάρι να ήταν μια ταινία που θα μπορούσα να παρακολουθήσω έως το τέλος», λέει η 57χρονη Μαρία Αντονία Εστέτσα, επικεφαλής της υπηρεσίας στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Virgen de la Victoria στη Μάλαγα της νότιας Ισπανίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ίδια εργάζεται με ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση προσπαθώντας παράλληλα να μην νοσήσει και η ίδια.

«Μία ΜΕΘ είναι πάντα ένας απαιτητικός χώρος εργασίας. Αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ. Όλοι έχουν σοβαρή πνευμονία που απαιτεί να διασωληνωθούν επειγόντως και να βάλουν αναπνευστήρα», υποστηρίζει ο Γκαμπριέλ Χέρας, γιατρός που εργάζεται στην εντατική σε νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

Οι Ισπανοί γιατροί προειδοποιούν για την έλλειψη ιατρικού εξολισμού

«Ανησυχούμε πολύ για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού», αναφέρει η Γκουαντελούπε Φοντάν από την Ένωση Ισπανών Νοσηλευτών. «Νιώθεις τον φόβο ότι μπορεί να μολυνθείς και να μολύνεις τους αγαπημένους σου», λέει ο Aγκουστίν Βασκέθ, νοσοκόμος στην κλινική Gregorio Marañón. Ο ίδιος βρίσκεται μπροστά σε μια κλειστή πόρτα και από την άλλη πλευρά, είναι οι ασθενείς του που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Για να μπεις στη ΜΕΘ, χρειάζεσαι πέντε λεπτά για να φορέσεις τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό. «Αρχικά βάζουμε γάντια, στη συνέχεια την ειδική στολή, τη μάσκα προσώπου, τα προστατευτικά γυαλιά, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι σκιέρ. Στη συνέχεια, βάζουμε κι άλλο ένα ζευγάρι γάντια». «Η εργασία με δύο σετ γαντιών απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Φανταστείτε τον καθετηριασμό μιας φλέβας. Υπάρχει πάντα κάποιος που παρακολουθεί σε περίπτωση που ζαλιστούμε για να μας αντικαταστήσει», εξηγεί ο Ισπανός νοσοκόμος.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Ισπανία: Προς επέκταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κορωνοϊός – Ισπανία: Στους 394 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο