Καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει στον πλανήτη, οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους μάχη για να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του ιού ώστε να μπορέσουν να τον θέσουν έγκαιρα υπό έλεγχο. Νέο υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται υπό κλινική δοκιμή στην Κίνα.

Αποκωδικοποιήθηκε βασική πρωτεΐνη

Οι ερευνητές έχουν ρίξει το βάρος στην ανάλυση των λειτουργικών πρωτεϊνών του ιού. Η λειτουργία μιας πρωτεΐνης συνδέεται άμεσα με την τρισδιάστατη δομή του SARS-CoV-2. Αν η τρισδιάστατη αυτή δομή καταστεί κατανοητή, τότε ίσως είναι δυνατόν να εντοπιστούν και τα σημεία του ιού που θα πρέπει να στοχεύσουν τα νέα φάρμακα για να τον εξοντώσουν.

Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ευθύνεται για την αναπαραγωγή των ιών: η κύρια πρωτεάση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lübeck, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Rolf Hilgenfeld αποκωδικοποίησαν την τρισδιάστατη δομή της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δραστικές ουσίες οι αναστολείς που θα στοχεύουν στον νέο κορωνοϊό και θα αναστέλλουν τη δράση του.

Νέο εμβόλιο υπό δοκιμή

Εν τω μεταξύ η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινική δοκιμή φάσης 1 ενός νέου εμβολίου κατα του SARS-CoV-2. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους που μίλησαν στο AFP, χθες Κυριακή, «οι εθελοντές με νόσο COVID-19, 108 άτομα, 18-60 ετών, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το εμβόλιο, σε τρεις διαφορετικές δοσολογίες. Είναι όλοι κάτοικοι της Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο του 2019».

Χαρτογράφηση της εξάπλωσης του ιού

Παράλληλα ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρούν τη χαρτογράφηση του ιού και των αναδυόμενων μεταλλάξεων του, με την τεχνική της γονιδιακής αλληλούχισης των στελεχών του SARS-CoV-2 που προκαλούν τη νόσο COVID-19 στους χιλιάδες πολίτες της Βρετανίας.

Η χαρτογράφηση γίνεται βάσει αναλύσεων σε δείγματα που έχουν συλλεχθεί από ασθενείς στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί το γονιδίωμα καθενός εκ των δειγμάτων αυτών.

«Η γενετική αλληλούχιση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη νόσο και τον τρόπο που εξαπλώνεται. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών και του αν βοηθούν τα λαμβανόμενα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και της καραντίνας», γράφει στην ανακοίνωση ο Patrick Vallance, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Στις επιδημίες, η γενετική αλληλούχιση βοηθά τους επιστήμονες να καταγράφουν τις μικρές αλλαγές του ιού σε εθνική ή παγκόσμια κλίμακα ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης και αν ανακύπτουν νέα και διαφορετικά μεταξύ τους στελέχη.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ο ΙΣΑ ζητά από το υπουργείο Υγείας να ανοίξουν άμεσα τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ