Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποια για έναν μήνα – μέχρι τις 21 Απριλίου – από και προς τα νησιά θα ταξιδεύουν οι μόνιμοι κάτοικοί τους έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη καθώς σε λειτουργία βρίσκεται από τα ξημερώματα η ειδική ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο Taxisnet, μέσω της οποίας οι μόνιμοι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών μπορούν να συμπληρώσουν τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης.

Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ

Πρόκειται για τη βεβαίωση, η οποία είναι απαραίτητη για όποιον είναι μόνιμος κάτοικος νησιού και επιθυμεί να μεταβεί στον τόπο της κατοικίας του. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, η μετάβαση στα νησιά απαγορεύεται στους πολίτες, οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Μπορείτε να κατεβάστε τη δήλωση από ΕΔΩ

Στην ΚΥΑ περιγράφονται παράλληλα οι εξαιρέσεις του μέτρου αυτού που περιλαμβάνει:

  • το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
  • οι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
  • το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
  • οι μετακινούμενοι για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η ΠΝΠ για επιχειρήσεις, επίδομα €800 και τις άδειες ειδικού σκοπού

Κρούσματα κορωνοϊού: Τι δείχνει η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα