Γράφει ο Μάνος Τσαγκαράκης

Ένα σημαντικό όπλο στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στους απλούς πολίτες, για να παρακολουθούν online και σε πραγματικό χρόνο την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, υπό τον καθηγητή Γιώργο Φώτηκαι λειτουργεί στην διεύθυνση http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/.

Αφορμή για την δημιουργία της πλατφόρμας, για την λειτουργία της οποίας έχουν ενημερωθεί με e-mail τα αρμόδια υπουργεία, στάθηκε το γεγονός ότι διαστάσεις που έχει λάβει ο κορωνοϊός δεν αντικατοπτρίζονται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων ή των νεκρών. Το μοναδικό αυτό συνδυαστικό online πρόγραμμα επιτρέπει την διαδικτυακή παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού με συνεχή ενημέρωση, βάσει παραμέτρων που αφορούν χώρες ή τοπικές περιοχές, όπως η πυκνότητα, η έκταση, ο πληθυσμός, ο αριθμός των κρουσμάτων ή οι θάνατοι που έχουν προκύψει. Έτσι, τα κρούσματα υπολογίζονται σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, ώστε να διαμορφώνεται ολοκληρωμένη άποψη.

Η πλατφόρμα είναι η μόνη που δίνει πραγματική εικόνα για το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος σε κάθε περιοχή ή χώρα και ταυτόχρονα την σύγκριση μεταξύ τους, διευκολύνοντας τον επισκέπτη να εκτιμήσει την εξέλιξή του. Για παράδειγμα, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, απεικονίζεται ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, δηλαδή συνολικά, την τελευταία ημέρα ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ο Γιώργος Φώτης επισημαίνει ότι μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν τον αριθμό των κρουσμάτων ανά ημέρα, ούτως ώστε να διαπιστώσουν αν ο κορωνοϊός έχει «επιθετικό» ρυθμό ή όχι και κατά συνέπεια να κατανοήσουν τον πραγματικό ρυθμό εξάπλωσής του και να μην πανικοβάλλονται. Ενδεικτικά, αναφέρει ως σημαντικό τον παράγοντα του ποσοστού των ηλικιωμένων μίας χώρας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ο Γιώργος Φώτης

«Όταν κάποιος ακούει λόγου χάρη για δέκα θανάτους, δεν πρέπει να πανικοβάλλεται στη σκέψη ότι έχει να κάνει με έναν φονικό ιό, αλλά να μαθαίνει πόσοι από αυτούς τους θανάτους αφορούν σε ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό…», εξηγεί ο καθηγητής.

Για την δημιουργία του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες με έμφαση στην φιλικότητα προς τον χρήστη, στον οποίο παρέχονται δυνατότητες διαμόρφωσης χαρτών, γραφημάτων και πινάκων που απαντούν σε όλα τα ερωτήματα.

Στην ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε και διαχειρίζεται την πλατφόρμα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Άλκηστη Δαλκαβούκη.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό μουσικός του στρατού στην Αλεξανδρούπολη