Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στην Αττική, όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα από τα 352 κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοιός.

Μια σειρά από νοσοκομεία, με τις υποδομές τους και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό τους, θα αποτελέσουν κομβικά σημεία του μετώπου που δημιουργείται μέσα στο σύστημα υγείας της χώρας μας, έναντι του επιθετικού εχθρού, του κορωνοϊού. Το πότε θα μπαίνει κάθε νοσοκομείο από αυτά που έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί στα επιχειρησιακά πλάνα του υπουργείου Υγείας, θα αποφασίζεται από τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ήδη το νοσοκομείο Παμμακάριστος συμπληρώνει δύο 24ωρα ως νοσοκομείο Αποκλειστικής Νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Νοσηλεύονται σε αυτό ήδη λίγοι ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη λόγω κορωνοϊού.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, το επόμενο νοσοκομείο που θα δέχεται μόνο ασθενείς με Covid-19 είναι το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία”. Για τον λόγο αυτό σταματούν οι εισαγωγές ασθενών εφεξής. Έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, η καταγραφή κλινών, υλικού, προσωπικού. Έχει γίνει η κατηγοριοποίηση και των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές του καθώς και ο σχεδιασμός για μια πρώτη κατανομή τους σε κλινικές άλλων νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτόν, το νοσοκομείο θα εκκενωθεί από τους ασθενείς τα επόμενα 24ωρα και η νοσηλεία τους θα συνεχιστεί κυρίως σε κλινικές των νοσοκομείων “Σισμανόγλειο” και “Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα”. Για τον λόγο αυτό σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες τουλάχιστον δέκα κλίνες επί του συνόλου των κλινών τους, και πέραν εκείνων που διαθέτουν για τις εφημερίες.

Χθες ανακοινώθηκε πως παραχωρείται πλήρως για το επόμενο διάστημα στο ΕΣΥ και για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας το ΝΙΜΤΣ, το στρατιωτικό νοσοκομείο, που εξυπηρετούσε μέχρι τώρα και πολίτες εκτός από στρατιωτικούς. Και πως έχει δεσμευτεί για τον ίδιο λόγο και ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Ελευσίνα, που θα λειτουργήσει με ευθύνη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το “Σωτηρία” θα προστεθεί στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος” όπου ήδη νοσηλεύονται ασθενείς, καθώς και στα νοσοκομεία “Αγία Βαρβάρα” και “Αμαλία Φλέμινγκ” που επίσης θα αποτελούν νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και εφόσον κριθεί ότι με βάση τα συμπτώματά τους ή το ιστορικό τους ή το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό, πρέπει να νοσηλευτούν, τότε η νοσηλεία τους θα γίνεται στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας για νόσο Covid-19.

ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 

Με τον ίδιο σχεδιασμό, της νοσηλείας των ασθενών με Covid-19 σε άλλα ιδρύματα απο εκείνα που νοσηλεύονται ασθενεις με άλλες παθήσεις, θα γίνεται και η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτό γίνεται ήδη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία” από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και με τις επιστημονικές εισηγήσεις θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία. Έχει εκκενωθεί συμφωνα με τους εργαζόμενους η ΜΕΘ στο “Ασκληπιείο“, αλλά και στο νοσοκομείο Αναφοράς “Αττικόν“. Το ίδιο δρομολογείται και για τον “Ευαγγελισμό” και για το “Θριάσιο“. Συνολικά πρόκειται για περίπου 50 κλίνες ΜΕΘ που θα μπορούν να νοσηλεύσουν σοβαρά περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι ήδη νοσηλεύονται 9 ασθενείς σε ΜΕΘ, και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, με μόλις 21 ημέρες κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα, αντιλαμβάνεται και την αγωνία των αρμοδίων να έχουν διαθέσιμες κλίνες για τα σοβαρά περιστατικά και για κάθε αρνητική και ακραία εξέλιξη – το ότι η προετοιμασία γίνεται με θλιβερό φόντο τις υπό κατάρρευση ΜΕΘ στην Ιταλία είναι ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή τη συγκυρία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) εχουν ήδη διακομιστεί κάποια επείγοντα περιστατικά που χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ, σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων ιδιωτικών κλινικών, η διαχείριση προβλέπει κατανομή περιστατικών σε επείγοντα (όπως τα γνωρίζουμε) και σε επείγοντα λόγω κορωνοϊού, με τις δημόσιες ΜΕΘ να αναλαμβάνουν τα περιστατικά κορωνοϊού και τις ιδιωτικές σε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο τα υπόλοιπα επείγοντα περιστατικά.

Ενίσχυση του προσωπικού 

Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας, ανακοινώθηκε χθες πως ενισχύεται με πρόσθετα κονδύλια και με ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα, στα 352 στο σύνολο

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα