Δραστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού ανακοινώνουν οι χώρες ανά τον κόσμο.

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.926 ανθρώπους από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Γαλλία: O Μακρόν ανακοίνωσε λουκέτο σε σχολεία και πανεπιστήμια

Το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Με διάγγελμά του, ο Μακρόν ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊου είναι «η πιο σοβαρή κρίση υγείας που έχει γνωρίσει η Γαλλία εδώ και έναν αιώνα».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες άνω των 70 ετών να παραμείνουν στο σπίτι τους, στο πλαίσιο πρόληψης.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. «Ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι μείνουν στο σπίτι, θα πληρωθούν. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Όλες οι εταιρείες μπορούν να καθυστερήσουν τους φόρους που οφείλουν για τον Μάρτιο, χωρίς καμία κύρωση», είπε.

Παράλληλα ο Μακρόν επέκρινε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι τα σημερινά μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Επίσης, ανέφερε ότι οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή.

Άδεια τα ράφια σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο

Κρίσιμη η κατάσταση και στη Βρετανία εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, με 10 νεκρούς και 560 κρούσματα.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στη συγκεκριμένη χώρα περί τρομακτικής ανόδου των κρουσμάτων, καθώς εκφράζονται εκτιμήσεις ότι τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τις 10.000. Στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου η εικόνα είναι θλιβερή ενώ προδίδει γενικευμένο πανικό, με τα ράφια να είναι άδεια και τα χαρτιά υγείας να γίνονται ανάρπαστα.

Σε σούπερ μάρκετ στο Μέριλμπον, στην καρδιά του Λονδίνου, διαπιστώνεται το καθεστώς τρόμου που έχει κυριεύσει τους Βρετανούς, με τα ράφια να είναι άδεια.

Μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που έκανε λόγο για τη «χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας της γενιάς μας».

«Έχουμε κάνει ότι έπρεπε για να συγκρατήσουμε τη νόσο», υποστήριξε, εξηγώντας ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος θα έλθει σε μερικές εβδομάδες και γι’ αυτό η Βρετανία εισέρχεται σε διαδικασία ανάσχεσης.

Ο Τζόνσον κάλεσε όλους όσοι έχουν συμπτώματα κορωνοϊού να παραμείνουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον επτά ημέρες. Παράλληλα, στο σπίτι θα πρέπει να παραμείνουν και τα πρόσωπα που μένουν μαζί.

«Σκεφτήκαμε το ενδεχόμενο να απαγορεύσουμε τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις. Η ακύρωση τέτοιων εκδηλώσεων θα έχει μικρή επίπτωση στη διάδοσή του» ανέφερε.

Επίσης, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, επικαλούμενος τις οδηγίες των επιστημόνων, που όπως είπε θεωρούν ότι «θα μπορούσε να κάνει περισσότερη ζημιά από καλό. Τα σχολεία θα κλείνουν μόνο εάν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για κάτι τέτοιο».

Πορτογαλία: Κλείνουν σχολεία και νυχτερινά κέντρα, περιορισμοί σε εμπορικά κέντρα

Στο μεταξύ, η πορτογαλική κυβέρνηση διέταξε την Πέμπτη το κλείσιμο όλων των σχολείων πανεθνικώς από την Δευτέρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι νέας αξιολόγησης του μέτρου στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας.

Κλειστά επίσης θα είναι νυχτερινά κέντρα, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί χωρητικότητας στην είσοδο σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

Βέλγιο: Λουκέτο σε καφετέριες και εστιατόρια – Κλειστά και τα σχολεία

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Βελγίου διέταξε να κλείσουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα λόγω του κορωνoϊού, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν όλες εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Απριλίου, παρόλο που τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν για πέντε εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμε.

Διευκρίνισε ότι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι άλλα καταστήματα θα απαιτούνται να κλείσουν μόνο τα σαββατοκύριακα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και να αποφύγουμε τους αποκλεισμούς».

Τουρκία: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια – Κεκλεισμένων των θυρών οι αθλητικές διοργανώσεις

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, αποφασίστηκαν την Πέμπτη, έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον κορωνοϊό στην Τουρκία.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά την ανακοίνωση, χθες, ότι εντοπίστηκε ένα κρούσμα στην χώρα – έναν άνδρα που ήρθε από Ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες- και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας νσ κυρήξει την προσβολή από τον κορωνοϊό «πανδημία»,

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι όλος οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους.

Ο κ. Καλίν συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.

Στο μεταξύ, πολλοί δήμοι έλαβαν ήδη μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ο δήμος Κων/πολης έκλεισε τα θέατρα του δήμου και την αίθουσα συναυλιών, ενώ ανέστειλε μέχρι το τέλος του μήνα τις εκδηλώσεις στα μουσεία του δήμου και τις επισκέψεις στα μουσεία.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι άδειες στον στρατό για το σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ πολλοί πολίτες στην Τουρκία αποφεύγουν πλέον να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας και επιλέγουν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Λόγω αυτού η κίνηση στους δρόμους κυρίως της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί κατά 60%.

Εργασίες απολύμανσης άρχισαν σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Η αίθουσα συνεδριάσεων της τουρκικής Εθνοσύνελευσης και ο χώρος επισκεπτών απολυμάνθηκαν χθες τη νύχτα από ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Επίσης απολυμαίνονται το μετρό και τα αστικά λεωφορεία.

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία και περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε βασικά υλικά απολύμανσης όπως κολώνιες, αντιβακτηριδιακές μάσκες και αντισηπτικά.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, που ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική θρησκεία στην Τουρκία, απάντησε στο ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η χρήση ουσιών όπως το οινόπνευμα που περιέχεται στην κολώνια και τα αντιβακτηριακά απολυμαντικά χεριών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με σημερινή ανακοίνωση η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων απάντηση ότι «είναι επιτρεπτή χρήση αλκοολούχων ουσιών εφόσον πρόκειται για καθαρισμό». Ως γνωστόν, η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει αυστηρά στους πιστούς της τη χρήση αλκοόλ.

Κλείνει η Disneyland στην Καλιφόρνια

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Walt Disney κλείνει τα θεματικά πάρκα της Disneyland και της California Adventure στην Άναχαϊμ στην Καλιφόρνια, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, και το μέτρο θα ισχύσει από το ερχόμενο Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του Covid-19 στα θεματικά πάρκα στην Καλιφόρνια, πρόσθεσε η ανακοίνωση. Αντίθετα τρία κρούσματα κορωνοϊού διαπιστώθηκαν στην Disneyland στο Παρίσι.

Διαβάστε περισσότερα:

Κορωνοϊός: Σύγχυση για τον αριθμό των κρουσμάτων – Γιατί η Γιαμαρέλου είπε 133 και ο Τσιόδρας έδωσε 117

Κορωνοϊός: Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια, λέει το υπουργείο Υγείας