Μαζικό μήνυμα  της Πολιτικής Προστασίας μέσω 112 για τον κορωνοϊό κατέληξε στα «έξυπνα» κινητά των Ελλήνων πολιτών το βράδυ της Τετάρτης, 11 Μαρτίου 2020. Η ειδοποίηση ελήφθη από ένα συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, που αγγίζει το 90%, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ωστόσο πράγματι ένα μικρό ποσοστό δεν έλαβε το μήνυμα.

Mε μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε το κοινό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφερόταν:

«Οδηγίες για κορονοϊό,  Ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο.
Γενικός πληθυσμός: Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης.
Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο.
Τηρείτε κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και τους άλλους σε κίνδυνο».

Στο διάγγελμά του νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε αναφέρει πως «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν «έξυπνα κινητά»

Όσοι δεν έχουν τηλέφωνα νέας τεχνολογίας πρέπει να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα του 112 ώστε να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις με SMS, ή με φωνητικά μηνύματα σε κινητά και σταθερά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και στην πλατφόρμα του 112 και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για κάθε περίπτωση.

Οι οδηγίες αφορούν πρώτον τους κατόχους «έξυπνων κινητών», οι οποίοι πρέπει να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις πατώντας την ένδειξη που αναφέρει «ορισμένες ρυθμίσεις», η οποία τους βγάζει στην επόμενη σελίδα, όπου υπάρχουν όλοι οι τύποι των κινητών και τους καθοδηγεί λεπτομερώς. Όσοι δεν έχουν «έξυπνα κινητά», πηγαίνουν στην ένδειξη «εγγραφή» της πλατφόρμας και συμπληρώνουν τα στοιχεία και τον τρόπο που επιθυμούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις.

Η ειδοποίηση της Τετάρτης 11/3 για τον κορωνοϊό περιείχε γενικές οδηγίες προφύλαξης και μέτρων στα ελληνικά και αγγλικά.

Η ειδοποίηση αυτή από το 112 ήταν και η πρώτη επίσημη γενική ενεργοποίηση του μετά την ολοκληρωμένη λειτουργία του από την 1-1-2020, (υπήρξε άλλη μία περιορισμένη χρησιμοποίηση του το καλοκαίρι σε περιοχές με «κόκκινο συναγερμό» λόγω πυρκαγιών) και προκάλεσε διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφενός γιατί συνοδευόταν από έναν ήχο σαν συναγερμό και αφετέρου γιατί δεν έφτασε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Οι νέες δυνατότητες και πώς λειτουργεί το «112»

Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, οι πολίτες μπορούν να καλέσουν δωρεάν το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην ΕΕ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορούν να λαμβάνουν προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Όσοι έχουν έξυπνο κινητό (smartphone) θα λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast – CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής). Αυτό που απαιτείται είναι οι χρήστες των κινητών να έχουν ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα στα τερματικά τους.

«Έριξε» το Twitter το 112 με τα SMSΤετάρτη βράδυ, λίγα λεπτά πρν τις 22:00,  11 Μαρτίου 2020. Τα κινητά… σχεδόν όλων των Ελλήνων ήχησαν πολύ δυνατά από το μήνυμα του 112.

Ο… χαρακτηριστικός ήχος του sms από το 112, καθότι πολύ έντονος, θύμιζε συναγερμό, παραμένει μέχρι σήμερα, αυτή την ώρα το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Twitter.