Η Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων και κατέγραψε 47 θανάτους, στην πλειονότητά τους στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

«Δύο χιλιάδες δύο κρούσματα είχαν καταγραφεί στις αρχές του πρωινού» έναντι 1.639 την Τρίτη στις 19:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχος του εθνικού κέντρου υγειονομικής ετοιμότητας. Τα μισά από αυτά τα κρούσματα συγκεντρώνονται στην περιοχή της Μαδρίτης, πρόσθεσε. Σαράντα επτά άνθρωποι πέθαναν εκ των οποίων 31 στην περιοχή της Μαδρίτης, είπε ακόμη.

Η Ισπανία, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ευρώπη, είδε τον αριθμό των κρουσμάτων της σχεδόν να τετραπλασιάζεται από την Κυριακή οπότε είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 600 κρούσματα.

Έτσι οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων στην προσπάθεια να περιορίσουν τη διάδοση της επιδημίας: κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες στην περιοχή της Μαδρίτης, απαγόρευση των πτήσεων από την Ιταλία, αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, απολύμανση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στην ισπανική πρωτεύουσα….

Σύμφωνα με τον Σιμόν, δεδομένης της περιόδου επώασης του ιού, η επίδραση των μέτρων αυτών στον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί «έπειτα από εννέα με δέκα ημέρες», Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να περάσουν «από ενάμιση μέχρι δύο μήνες» προκειμένου να τελειώσει η επιδημία, «τέσσερις μήνες» στη «χειρότερη περίπτωση».

Στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας κυρίως στον τουριστικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ιού. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός σε όλο τον κόσμο.

Βέλγιο: Μια 90χρονη, ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό

Μια 90χρονη πέθανε στο Βέλγιο εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στη χώρα όπου οι αρχές καλούν για την προστασία των ηλικιωμένων.

Ο τελευταίος απολογισμός της επιδημίας στο Βέλγιο, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, κάνει λόγο για 314 κρούσματα, έναντι 267 χθες, Τρίτη.

«Παρά την [υψηλή] ποιότητα της φροντίδας που παρασχέθηκε από τις ιατρικές ομάδες, ένας ασθενής 90 ετών πέθανε», δήλωσε η Μάγκι ντε Μπλοκ, ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον ομόλογό της τής περιοχής των Βρυξελλών.

Οι αρχές διευκρίνισαν στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου πως επρόκειτο για μία γυναίκα, που πέθανε χθες σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Η ενενηντάχρονη λάμβανε φροντίδα «για βαριά πνευμονική παθολογία» αλλά υπέφερε επίσης και από άλλες ασθένειες, υπογράμμισε ο Ερβέ Ντελαντριέρ, αξιωματούχος του νοσοκομειακού ομίλου Iris-Sud.

Τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, και το τεστ για την Covid-19 βρέθηκε θετικό μετά τον θάνατό της, που προέκυψε χθες, πρόσθεσε ο γιατρός.