*Γράφει η Αναστασία Κουκά

Να μπει λουκέτο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους λόγω κορωνοϊού ζητούν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων. Και τα δύο σωματεία εκφράζουν, μέσω ανακοίνωσής τους, την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να λάβει άμεσα απόφαση υπέρ της αναστολής λειτουργίας τους. Μεγαλύτερη έμφαση δε δίνουν στο γεγονός του συνωστισμού, Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών, που παρατηρείται στα μεγάλα Μουσεία της χώρας.

«Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά στα λεγόμενα μεγάλα Μουσεία, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρώνεται σε στενό χώρο μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους τελευταίους είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε κατάγονται από χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Για το λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά σε μια επείγουσα κατάσταση και να προστατεύσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους επισκέπτες, αποφασίζοντας την αναστολή λειτουργίας των Μουσείων της επικράτειας, για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σε παρόμοιο κλίμα, εξάλλου, κινείται και η ανακοίνωση του συλλόγου αρχαιοφυλάκων ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «την στιγμή που το Κράτος λαμβάνει μέτρα πρόληψης, τόσο για τη διασπορά του ιού αλλά και την προστασία των εργαζομένων σε πολλές δομές και υπηρεσίες του, το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους».