Η Βρετανία πέρασε από την φάση «ανάσχεσης» στην φάση «επιβράδυνσης» της επιδημίας Covid-19 στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης της διάδοσης του νέου ιού που αποτελείται από τέσσερις φάσεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας Κρις Γουίτι, μετά την κάθετη αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την χώρα.

Η Βρετανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 90 κρούσματα του νέου ιού, γνωστού ως Covid-19, που ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά μέχρι στιγμής αποφύγει να εισαγάγει περιοριστικά της κυκλοφορίας μέτρα ή ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων εκ του φόβου πλήγματος στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει «αισιόδοξος» ότι η Βρετανία είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά σήμερα το πρωί η τοπική αεροπορική εταιρεία Flybe έγινε το πρώτο θύμα της επιδημίας στον κλάδο των αερομεταφορών.

Η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο δράσης για την επιδημία, βασισμένο σε τέσσερις φάσεις: ανάσχεση του ιού, επιβράδυνση της διάδοσης, αναζήτηση της προέλευσης και περιορισμό των συνεπειών της επιδημίας.

Ο Κρις Γουίτι ερωτήθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή εάν η Βρετανία έχει περάσει στην δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει σε πρώτο στάδιο την ανάσχεση της διάδοσης του ιού, σε δεύτερο στάδιο την επιβράδυνση της μόλυνσης, την αναζήτηση της προέλευσης και τον περιορισμό των συνεπειών της επιδημίας. Και απάντησε ότι η Βρετανία έχει περάσει στην δεύτερη φάση και εξετάζει την λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της έκρηξης της επιδημίας που προβλέπει ότι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο στάδιο, της επιβράδυνσης, προβλέπει την λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των ανθρώπων.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε μεγαλύτερη και μεγαλύτερη προτεραιότητα στα στοιχεία της επιβράδυνσης», δήλωσε ο Κρις Γουίτι προσθέτοντας ότι με την μετάδοση στην κοινότητα να είναι πλέον πάρα πολύ πιθανή στην Βρετανία, το σενάριο ανάσχεσης του ιού φαίνεται αισιόδοξο.

«Καθώς περνά ο χρόνος, είναι πιθανόν να αρχίσουμε να κινούμαστε προς ενέργειες που κατευθύνονται περισσότερο προς την κοινωνία…Φύγαμε από μία κατάσταση όπου βρισκόμασταν κυρίως στην ανάσχεση…τώρα βρισκόμαστε κυρίως στην επιβράδυνση».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες Καταστάσεις συνέρχεται για να εξετάσει τρόπους επιβράδυνσης της εξάπλωσης της επιδημίας με μέτρα που κινούνται ανάμεσα σε δρακόντειες μέχρι περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει δημόσια όταν η Βρετανία θα έχει περάσει στην δεύτερη φάση του σχεδίου αντιμετώπισης.

Η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει για ενθάρρυνση της εργασίας από το σπίτι, της ματαίωσης μεγάλων συγκεντρώσεων και ενδεχομένως για το κλείσιμο των σχολείων για την επιβράδυνση της διάδοσης της επιδημίας και την καθυστέρηση μίας κορύφωσης μέχρι το καλοκαίρι, όταν το σύστημα υγείας δέχεται μικρότερη πίεση.

Ο Κρις Γουίτι δήλωσε επίσης ότι καθώς οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό, είναι πιθανόν να ανακοινωθούν μέτρα που θα τους ενθαρρύνουν να παραμείνουν μακριά από δημόσιους χώρους. Όπως είναι η περίπτωση της Βουλής των Λόρδων.