*Γράφει ο Βασίλης Γούλας

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ όπου γίνεται έλεγχος δειγμάτων για τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 60 δείγματα, ενώ ο χρόνος εξέτασης διαρκεί περίπου 3,5 ώρες, όπως επισήμανε στο protothema.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.

«Άτομα που έφθασαν στην Ελλάδα έχοντας προέλθει κυρίως από Ιταλία εάν παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα τότε ενημερώνουν τα νοσοκομεία αναφοράς τα οποία παίρνουν δείγμα του ατόμου το οποίο και μας το στέλνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ για έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Μεντή κανείς δεν μπορεί να πει αν θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι «ο πανικός ίσως είναι χειρότερος από τον ίδιο τον ιό. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα υγειονομικά εξίσου σοβαρά προβλήματα και δεν πρέπει να λέμε συνέχεια για τον κορωνοϊό».

Η δειγματοληψία ενός ύποπτου κρούσματος λαμβάνεται από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό,δηλαδή από τη μύτη ή τον φάρυγγα. Η εξέτασή τους γίνεται με μοριακές δοκιμές με αυξημένες προδιαγραφές βιολογικής ασφάλειας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης.

Οι εξετάσεις των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ γίνονται με βάση τις εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μέχρι στιγμής πάντως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι τρια ενώ δείγματα ύποπτων κρουσμάτων εξετάζονται στα εργαστήρια τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.